You are currently viewing Chlebek bananowy na mące kokosowej
Chlebek bananowy na mące kokosowej

Dziś zapraszam na przepis na chlebek bananowy na mące kokosowej. Chlebek jest bezglutenowy i wegański. Nie ma w nim żadnej mąki poza mąką kokosową.

Chlebek bananowy na mące kokosowejNie używałam do tej pory zbyt często maki kokosowej. Pojawia się na blogu chyba tylko w tym przepisie na szarlotkę.

Do wykorzystania jej w szerszym zakresie zmotywowała mnie członkini mojej grupy na Facebooku. Poprosiła o przepisy z mąką kokosową i niestety nie otrzymała odpowiedzi. Zdarza się, że o nią pytacie, więc postanowiłam trochę poeksperymentować.

Chlebek bananowy bezglutenowy i wegański

Na pierwszy ogień poszedł chlebek bananowy. Do tej pory robiłam chlebek czy ciasto bananowe z przepisu, który znajdziecie w moim najnowszym ebooku z przepisami na śniadania bez mleka, jajek glutenu i białego cukru. Tamten przepis również jest wart wykorzystania, ale jest wykonany z innych mąk bezglutenowych.

Chlebek bananowy na mące kokosowej jest trochę inny. Jest wilgotny, ale nie ciężki, po prostu przepyszny!  Zachowuje świeżość przez kilka dni. Trzymałam go w papierze do pieczenia i woreczku. Wytrzymał tak trzy dni. Dłużej nie wiem, bo już nie było opcji, by został niezjedzony.

Zazwyczaj przepisy na mące kokosowej zawierają bardzo dużą ilość jajek. Ja chciałam, by ten przepis był wegański. Na pomoc kolejny raz przyszła aquafaba, czyli zalewa z puszki czy słoika ciecierzycy, albo pozostała po gotowaniu ciecierzycy. Używam jej bardzo często. Jeśli jeszcze o niej nie słyszałaś/łeś, zachęcam do przeczytania tego artykułu. Znajdziesz tam wszystko na jej temat wraz z filmikiem i listą najlepszych przepisów.

Zapraszam Was po do upieczenia i przekonania się, jak pyszny jest ten chlebek bananowy wegański i bezglutenowy.

Chlebek bananowy na mące kokosowej

Chlebek bananowy na mące kokosowej

Kategoria: Desery, Wegańskie
Keyword: Aquafaba, ciasto bezglutenowe
Calories:
Autor: Karolina Nicpoń
Porcje 1 keksówka o wym. ok 26x11 cm
Przygotowanie 20 min.
Łącznie 20 min.
Drukuj Zapisz

Składniki

  • 4 dojrzałe banany ok 400-450g + 1 banan do dekoracji na górę.
  • 2 łyżki masła migdałowego lub z innych orzechów
  • 1/4 szklanki cukru, ksylitolu, erytrolu, syropu daktylowego lub innego tę ilość możesz zmniejszyć lub całkowicie pominąć, jeśli nie lubisz bardzo słodkich wypieków
  • 3/4 szklanki mąki koksowej ok 80g
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego lub soku z cytryny
  • 10 łyżek aquafaby zalewy z puszki/słoika lub po gotowaniu ciecierzycy

Wykonanie

  • Banany, słodzidło i masło migdałowe wkładam do malaksera i miksuję na gładką masę.
  • Mąkę kokosową, sodę, sól, cynamon wsypuję do miski.
  • Aquafabę z octem ubijam na sztywną pianę, jak białko.
  • Do miski z mąką przelewam masę bananową i mieszam. Dodaję piane z aquafaby i mieszam delikatnie.
  • Przekładam ciasto do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównuję. Można na górę ułożyć banana przekrojonego na pół. Wkładam do nagrzanego do 180 st. C piekarnika z termoobiegiem. Piekę ok 50 minut.
  • Kroję całkowicie wystudzony chlebek bananowy.
Podoba się przepis?Jeśli go wypróbujesz, oznacz mój profil na Instagramie @nicpon_w_kuchni lub #nicponwkuchni bym mogła podziwiać Twoje wykonanie i udostępnić u siebie!

(Visited 12 334 times, 5 visits today)

Sprawdź co jeszcze Nicpoń serwuje w menu:

Nie czujesz się najlepiej w robieniu pierogów bez glutenu?

Zobacz nagranie z warsztatów, podczas których uczę jak wykonać najlepsze ciasto na pierogi.  Pokazuję cztery różne sposoby na ciasto i dzielę się przepisami na super farsze.

Kliknij w obrazek, by poznać szczegóły!

 

 

————————————————————-

Polub Nicponia na Facebooku i Insta, by nie przegapić nowości:

Pobierz prezent: >> Zapisz się po prezent

  • Darmowe checklisty z produktami, które są niezbędne w kuchni bez glutenu i alergenów oraz seria mailów ze wskazówkami, dzięki którym zobaczysz, że dieta bezglutenowa i bez nabiału i jajek nie jest wcale trudna!

Zapraszam do Nicponiowego sklepu, gdzie znajdziesz ebooki i kursy:

>> SKLEP

Kupując moje produkty, pomagasz w rozwoju nicponiowego bloga.

Możesz również zostać PATRONEM bloga i tak pomóc w jego rozwoju. Kliknij w zdjęcie poniżej by zobaczyć jakie bonusy Cię czekają w zamian za wsparcie. 🙂

 

Dziękuję Ci za odwiedziny bloga. Zapraszam ponownie! 🙂

Udostępnij:

Ten post ma 9 komentarzy

  1. monika

    Witam ! Czy mąkę kokosową mogę zastąpić inną np. ryżową?

    1. Awatar użytkownika
      Karolina Nicpoń

      Dzień dobry, W tym przepisie nie polecam zamiany mąki kokosowej na inną. Ryżowa zupełnie inaczej się zachowuje.

  2. Laura

    Bardzo smakowicie wyglada:-). Czy zamiast aquafaby mozna uzyc bialka jajka? Ile?

  3. Irena

    Uprzejmie donoszę że ciasto szybko się robi i wychodzi za każdym razem i znika równie szybko w formie ciasta jak i mufinek!
    Cóż można powiedzieć, łatwiejszego się nie da. Dziękuję Ci bardzo Karolinko 🙂

  4. Paul

    Czy zmielone wiórki kokosowe sprawdzą się zamiast mąki?

    1. Awatar użytkownika

      Ciężko mi powiedzieć. Wydaje mi się, że mąka ma trochę inną wilgotność. Myślę, że możesz spróbować 🙂

  5. Paulina

    Witam! Czy w tym przepisów istnieje możliwość żeby pominąć lub czymś zastąpić masło migdałowe? Mój syn jest alergikiem i musimy unikać takich produktów. Pozdrawiam!

      1. Paulina

        Dziękuję za odpowiedź

Dodaj komentarz

Recipe Rating