Grzanka z jajkiem w koszulce czyli zdrowe danie na śniadanie

Obserwuj na Instagra
Polub mnie
Obserwuj na Pinterest
Obserwuj mnie

Grzanka z jajkiem w koszulceKolejna propozycja na pyszne i zdrowe śniadanie to grzanka z jajkiem w koszulce, szpinakiem i awokado. Takie śniadanie to mistrzostwo świata! Wbrew pozorom przygotowanie takiej grzanki nie wymaga bardzo wiele czasu, choć pewnie jest to propozycja na jakieś leniwe weekendowe poranki, kiedy możemy się delektować smakiem tak przygotowanego śniadania.

Jeżeli lubicie szpinak i jajka to taka grzanka z jajkiem w koszulce, szpinakiem i awokado na pewno Was nie zawiedzie. Połączenie smaków jest idealne 🙂

Ja najbardziej lubię kiedy żółtko jest całkiem płynne. Kiedy robiłam to zdjęcie, poczułam lekki zawód, bo żółtko było za mocno ścięte, więc jeśli macie małe jajka 2,5 minuty im w zupełności wystarczą.

Pomysł na ułożenie jajka w koszulce na grzance i szpinaku zaczerpnęłam z tego przepisu.

Wydruk przepisu
Grzanka z jajkiem w koszulce czyli zdrowe danie na śniadanie
szpinakiem i awokado
Grzanka z jajkiem w koszulce
Czas przygotowania 15 minut
Czas gotowania 3 minuty
Porcje
grzanki
Składniki
  • 2 kromki chleba
  • 2 jajka
  • 150 g szpinaku
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 awokado
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 łyżka octu
Czas przygotowania 15 minut
Czas gotowania 3 minuty
Porcje
grzanki
Składniki
  • 2 kromki chleba
  • 2 jajka
  • 150 g szpinaku
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 awokado
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 łyżka octu
Grzanka z jajkiem w koszulce
Sposób przygotowania
  1. W rondelku zagotowuję wodę z octem. Szpinak myję czosnek siekam. Awokado kroję w paseczki i polwam sokiem z cytryny
  2. Na patelni na rozgrzanym maśle lub oliwie podsmażam czosnek. Dodaję szpinak dużą szczyptę soli i podsmażam aż liście zmiękną. W międzyczasie na innej patelni lekko posmarowanej masłem układam kromki pieczywa i robię grzanki.
  3. Jajka delikatnie wbijam do osobnych miseczek. Kiedy woda z octem się zagotuje delikatnie wlewam do niej jajka. Gotuję 2,5-3minuty w zależności od wielkości jajek i preferencji co do stopnia ścięcia żółtka 🙂
  4. Na grzankę układam szpinak, awokado i ugotowane jajko. Posypuję solą i świeżo mielonym pieprzem Smacznego!

(Visited 160 times, 1 visits today)
Obserwuj na Instagra
Polub mnie
Obserwuj na Pinterest
Obserwuj mnie

  1. Super. Ja znałam wersję, gdzie zamiast szpinaku grzanka posmarowana jest koncentratem pomidorowym, takim gęstym ze słoiczka.

  2. Nie jestem pewna, czy dobrze rozumiem 3 punkt sposobu przygotowania. Mam rozbić jajko, wlać jego zawartość do miseczki (białko + żółtko), a następnie przelać to do wody z octem? Nie wyjdzie mi z tego papka zamiast jajka? Pytam, bo się nie znam, a chciałabym zrobić na śniadanie któregoś dnia dla bliskiej osoby i nie chciałabym tego zepsuć 🙂

    1. tak, dokładnie 🙂 do miseczki białko z żółtkiem, tak by żółtko pozostało w całości i to wlewamy powoli do wody z octem. Ocet sprawia, że tak wlane jajko się nie rozpadnie. Mam nadzieję, że się uda, możesz spróbować najpierw zrobić samo jajko i poćwiczyć, ale myślę, że jak zrobisz pierwszy raz to przekonasz się że to proste 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *