Drożdżówki wegańskie z serem z ciecierzycy i jagodami

Obserwuj na Instagra
Polub mnie
Obserwuj na Pinterest
Obserwuj mnie

Drożdżówki wegańskie z serem z ciecierzycyDziś zapraszam na przepis na pyszne drożdżówki wegańskie z serem z ciecierzycy i jagodami.

Kupiłam po raz pierwszy w tym sezonie jagody. Kocham nasze polskie jagody ponad wszystko. Serio! Nie przepadam za ostatnio modnymi u nas borówkami amerykańskimi. Uważam, że nasze jagody mają o wiele lepszy smak, bardziej wyrazisty i są oczywiście bardzo, bardzo zdrowe!

Jagoda czarna jest bogata w antocyjany, które nawet w małym stężeniu potrafią znacząco udrożnić naczynia wieńcowe. Owoce jagody usprawniają krążenie, regulują ciśnienie tętnicze, poprawiają pamięć, chronią przed nowotworami, zawierają bogactwo witamin i minerałów! Samo zdrowie dostępne w naszych lasach. Pamiętajcie tylko by przed spożyciem dobrze umyć jagody pod mocnym strumieniem ciepłej wody, by uniknąć zakażenia bąblowcem.

Stałam nad tymi moimi świeżo zakupionymi czarnymi perełkami i myślałam co by z nich wyczarować. Wybór padł na drożdżówki. Nie chciałam zwykłych jagodzianek. Zrobiłam więc drożdżówki wegańskie z serem z ciecierzycy i jagodami. Chciałam uzyskać smak zbliżony do takich drożdżówek z serem, tradycyjnych, pysznych. Ze względu na dzieci unikam jednak produktów mlecznych, więc zaczęłam szukać inspiracji czym bym mogła taki serek zastąpić. Robiłam już serniki z nerkowców, kaszy jaglanej, ale ostatnio trafiłam na przepis na sernik z ciecierzycy i stwierdziłam, że muszę wypróbować tej masy w moich drożdżówkach. Szczególnie, że często już nie mam pomysłu jak tę ciecierzycę, która mi zostaje po odlaniu aquafaby zużyć 😉

Moje wegańskie drożdżówki z serem z ciecierzycy wyszły pyszne! Co do smaku masy niby serowej, to według mnie jest bardzo zbliżony do zwykłego sera. Smakuje jak połączenie sera i budyniu. Mąż i szwagierka, którzy pierwsi (po moich dzieciach oczywiście, które de facto były mega szczęśliwe) testowali smak drożdżówek wywęszyli podstęp i pewnie dlatego na pytanie co jest w środku nie odpowiedzieli ser, ale zaczęli kręcić, że jakiś budyń, jakaś masa coś dziwnego, ale dobre 🙂 Cóż, oni już mnie znają i wiedzą, że nie podałabym im zwykłych drożdżówek z serem 😀 Jednak według mnie jest to smak, który ser bardzo przypomina i wiele osób mogłoby się nie zorientować 🙂

Spróbujecie? Dajcie koniecznie znać jak wrażenia 🙂

Wydruk przepisu
Drożdżówki wegańskie z serem z ciecierzycy i jagodami
Pyszne miękkie, puszyste drożdżówki wegańskie bez jajek i mleka z "serem" z ciecierzycy i pełnymi zdrowia jagodami
Drożdżówki wegańskie z serem z ciecierzycy
Dania Wegańskie
Kuchnia Kuchnia polska
Czas przygotowania 30 minut
Czas oczekiwania 1,5 godziny
Porcje
sztuk
Składniki
Ciasto na drożdżówki
  • 3 szklanki mąki pszennej lub orkiszowej jasnej
  • 3 łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 30 g drożdży świeżych
  • 1/4 szklanki oleju
  • 1 1/4-1 1/2 szklanki mleka roślinnego lub wody
  • 3 łyżki Aquafaby (zalewy z puszki ciecierzycy lub wody z gotowania ciecierzycy) można pominąć - zastępuje jajko, ale ciasto drożdżowe wychodzi bez jajka równie dobrze
ser z ciecierzycy
  • 1 puszka ciecierzycy lub 240 g ugotowanej ciecierzycy
  • 40 g ksylitolu lub 50 g cukru
  • 2 łyżki śmietany z puszki mleka kokosowego gęsta część dobrze schłodzonego mleka kokosowego z puszki
  • 1 łyżka budyniu śmietankowego w proszku
  • skórka starta z połówki cytryny
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1/2 łyżki ekstraktu waniliowego
  • 3/4 szklanki jagód lub innych owoców
Dania Wegańskie
Kuchnia Kuchnia polska
Czas przygotowania 30 minut
Czas oczekiwania 1,5 godziny
Porcje
sztuk
Składniki
Ciasto na drożdżówki
  • 3 szklanki mąki pszennej lub orkiszowej jasnej
  • 3 łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 30 g drożdży świeżych
  • 1/4 szklanki oleju
  • 1 1/4-1 1/2 szklanki mleka roślinnego lub wody
  • 3 łyżki Aquafaby (zalewy z puszki ciecierzycy lub wody z gotowania ciecierzycy) można pominąć - zastępuje jajko, ale ciasto drożdżowe wychodzi bez jajka równie dobrze
ser z ciecierzycy
  • 1 puszka ciecierzycy lub 240 g ugotowanej ciecierzycy
  • 40 g ksylitolu lub 50 g cukru
  • 2 łyżki śmietany z puszki mleka kokosowego gęsta część dobrze schłodzonego mleka kokosowego z puszki
  • 1 łyżka budyniu śmietankowego w proszku
  • skórka starta z połówki cytryny
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1/2 łyżki ekstraktu waniliowego
  • 3/4 szklanki jagód lub innych owoców
Drożdżówki wegańskie z serem z ciecierzycy
Sposób przygotowania
  1. Przygotowuję rozczyn. Drożdże rozpuszczam w ciepłym mleku z łyżeczką cukru i dosypuję łyżkę mąki. Mieszam i odstawiam na 15 minut
  2. W misce mieszam mąkę, cukier, dolewam rozczyn i ciepłą resztę mleka (najpierw ok 1 szklankę) aquafabę i sól, mieszam początkowo drewnianą łyżką później wyrabiam ciasto ręką. Jeśli masz maszynę do chleba lub dobry mikser będzie Ci łatwiej 🙂 Ja nie posiadam więc wyrabiam rękami 😉 Konsystencja powinna być dość luźna, miękka, ciasto może się kleić do dłoni. Jeśli jest za twarde dolewam trochę więcej mleka. Po chwili wyrabiania dodaję olej i wyrabiam dalej aż będzie gładkie. Przykrywam i odstawiam w ciepłe miejsce do podwojenia objętości - ok 1-1,5 godziny.
  3. w międzyczasie kiedy ciasto rośnie przygotowuję ser z ciecierzycy 🙂 Wszystkie składniki miksuję blenderem razem do otrzymania gładkiej konsystencji.
  4. Kiedy ciasto jest już wyrośnięte, rozgrzewam piekarnik do 180st.C. Chwilę wyrabiam wyrośnięte ciasto, pozbywając się powietrza.
  5. Odrywam po kawałku ciasta i lekko posmarowanymi olejem rękoma formułuję kulę, kładę ją na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i rozpłaszczam tworząc w środku wgłębienie na masę "serową".
  6. Kiedy mam już wszystkie drożdżówki gotowe, nakładam po łyżce "sera" na każdą z nich, posypuję jagodami i dociskam je lekko do masy.
  7. Wstawiam do nagrzanego piekarnika na ok 20 minut. Polewam lukrem, lub posypuję cukrem pudrem
  8. Smacznego!

Drożdżówki wegańskie z serem z ciecierzycy

Ostatnio bardzo słodko się u mnie na blogu zrobiło. Pokazywałam już wegańskie słodkości w wersji bezglutenowej jak te ciasteczka migdałowe z dżemem, a także glutenowe, ale pyszne ciasto wegański placek z truskawkami. Teraz planuję kilka wytrawnych przepisów, więc będzie urozmaicenie 🙂

(Visited 1 780 times, 1 visits today)
Obserwuj na Instagra
Polub mnie
Obserwuj na Pinterest
Obserwuj mnie

22 Odpowiedzi do “Drożdżówki wegańskie z serem z ciecierzycy i jagodami”

  1. A mleko może można kokosowe? Nie znam się, ale skoro otworzę puszkę mleka kokosowego na tą śmietankę, to resztę mleka można wykorzystać? 😉

    1. Tak można 😀 W sumie to nie wiem dlaczego tak nie robię 😀 smak tej wody po oddzieleniu śmietanki mi nie bardzo odpowiada, może to dlatego 🙂 Ale nadaje się oczywiście do wykorzystania w cieście.

  2. Masz rację- polskie jagody mają niepowtarzalny smak! Przepiękne Ci wyszły te drożdżówki, chętnie wpadłabym na kawałeczek do popołudniowej kawki

  3. WOW! Wyglądają genialnie i pewnie tak smakują. Musze koniecznie spróbować, akurat idzie weekend i będzie trochę czasu. Dzięki za inspiracje! A zdjęcie bułeczek GENIALNE! Pozdrawiam

  4. Czy można budyń (nie możemy ziemniaka ) zastąpić tapioką, a może masz pomysł na jakiś budyń z tapioki Nicponiu w Kuchni :D:D podobają mi się Twoje przepisy

    1. Super! Cieszę się, daj znać jak wyszły i czy smakują 🙂 Jeśli będziesz miała ochotę prześlij zdjęcia drożdżówek na maila, planuję publikować zdjęcia czytelników na facebooku lub blogu 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *