Bajaderki z ciecierzycy, czyli pralinki z ciecierzycy z procentami

Obserwuj na Instagra
Polub mnie
Obserwuj na Pinterest
Obserwuj mnie

bajaderki z ciecierzycy

Po przyrządzeniu ciasta ze śliwkami i wegańską bezą  zostało mi dużo ciecierzycy. Karmiąc córkę, ( zazwyczaj w tym czasie wpadają mi do głowy różne pomysły i pewnie dlatego ciężko mi się zebrać w sobie by ją w końcu odstawić 😛 ) myślałam intensywnie, co by tu jeszcze ciekawego mogło z tej ciecierzycy być.

Pomyślałam, że w połączeniu z masłem orzechowym, daktylami mogłaby stworzyć masę, nadającą się na pralinki. Hm… a jeszcze jakby do tego dodać jakiś rum, czy inne procenty to by było coś! Następnego dnia zabrałam się za przyrządzanie. Wyszło przepysznie! Bajaderki z ciecierzycy, a smakują jak z cukierni, mówię Wam! Do tego są bez dodatku cukru, bez glutenu, mleka i jajek. Kakao można też pominąć, jeśli ktoś jest uczulony, lub zastąpić karobem.

Dla dzieci zrobiłam wersję bez alkoholu i kakao i też były super. Córeczka się zajada, aż jej się uszy trzęsą 🙂

Do moich pralinek z ciecierzycy dodałam whisky ( tak, tak  🙂 wiadomo, dlaczego whisky) na szczęście męża nie było w domu, więc skorzystałam. Domyślił się po skosztowaniu pralinki i trochę wkurzył, że mu podebrałam 12-letniego trunku 😉 Cóż, na szczęście złość nie trwała długo. Zresztą on też mi podkrada orzechy i czekolady, które są przeznaczone do pieczenia 😉

Wracając do bajaderek z ciecierzycy, wystarczy wymieszać składniki, pobawić się chwilę w kulanie masy, obtoczyć w ulubionych dodatkach i bajaderki z ciecierzycy gotowe! Super szybki sposób na deser, który zasmakuje każdemu. W proces przygotowania na pewno chętnie przyłączą się dzieciaki.  Próbujcie! Jeśli  się Wam spodobał ten przepis, dzielcie się nim ze światem! Zachęcam 🙂

 

(Visited 1 125 times, 1 visits today)
Obserwuj na Instagra
Polub mnie
Obserwuj na Pinterest
Obserwuj mnie
Wydruk przepisu
Bajaderki z ciecierzycy, czyli pralinki z ciecierzycy z procentami
Bajaderki z ciecierzycy
Czas przygotowania 30 minut
Porcje
pralinek
Składniki
  • 2 puszki ciecierzycy
  • 2 łyżki masła orzechowego lub migdałowego
  • 80 g suszonych daktyli lub świeżych
  • 3 łyżki rumu lub whisky
  • 3 łyżki kakao w proszku opcjonalnie
  • orzechy, kakao, migdały, kokos, polewa czekoladowa do obtoczenia
Czas przygotowania 30 minut
Porcje
pralinek
Składniki
  • 2 puszki ciecierzycy
  • 2 łyżki masła orzechowego lub migdałowego
  • 80 g suszonych daktyli lub świeżych
  • 3 łyżki rumu lub whisky
  • 3 łyżki kakao w proszku opcjonalnie
  • orzechy, kakao, migdały, kokos, polewa czekoladowa do obtoczenia
Bajaderki z ciecierzycy
Sposób przygotowania
  1. Suszone daktyle zalewam wrzątkiem na ok 20 minut. Świeżych nie trzeba moczyć.
  2. Ciecierzycę płuczę z zalewy (zalewę oczywiście odlewam do słoiczka do przygotowania innych pyszności z jej udziałem) i osuszam ręcznikiem papierowym.
  3. wkładam do malaksera. Dodaję masło orzechowe, odcedzone porządnie daktyle, rum i kakao. Miksuję do uzyskania w miarę możliwości gładkiej konsystencji. Jeśli masa nie chce się miksować, poprawiam blenderem ręcznym.
  4. Z masy formułuję kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Obtaczam w rozdrobnionych orzechach, migdałach, kakao czy co tam mam pod ręką.
  5. Wkładam do lodówki na kilka godzin przed podaniem, choć ten punkt jest trudny do zrealizowania. Kilka znika zaraz po przyrządzeniu 😀 Smacznego!

  1. P.S.
    Ja już karmię 2,5 roku…
    Poza tym leczę sobie naturalnie Hashimoto (efekty są niesamowite), ale czasem zjadło by się coś pysznego, a te bajaderki wyglądają apetycznie:):)

    1. Są pyszne, spróbuj koniecznie 😉 Ja od dwóch dni już nie karmię! aaaa 😀 jestem w szoku jak gładko poszło odstawienie 🙂 młodszą córkę karmiłam ponad 2 lata, wcześniej rok syna.

    1. hihi, jak przestanę karmić,to chyba blog przestanie istnieć 😉 Żartuję oczywiście 😀 będę musiała wtedy znaleźć inny sposób na wyciszenie i przemyślenia w ciągu dnia 😀 A ciecierzyca rzeczywiście wszechstronna!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *