Przepisy bezmleczne, dla osób uczulonych lub nie tolerujących mleka krowiego i innych zwierzęcych. Zazwyczaj w przepisach zastępuję mleko krowie roślinnym.
Zrobiłam sobie ostatnio nowe tło do fotografii. Kiedy tak patrzyłam na jego kolor, oczami wyobraźni od razu widziałam na nim panna cottę dodatkiem jakiegoś czerwonego sosu. Chwilę później miałam w lodówce pyszny deser. Wegańska panna cotta z musem malinowym. (więcej…)
Wegańskie masło robiłam swego czasu kilka razy. Przepisy zazwyczaj były bardzo skomplikowane i wymagały przeróżnych dodatków, które musiałam zamawiać najczęściej przez internet, bo w sklepach stacjonarnych nie było szans na ich zakup. Smak nie był jednak zadowalający i na dłuższy czas zrezygnowałam z prób. Aż do dziś. (więcej…)
Dziś zapraszam na przepis na chlebek bananowy na mące kokosowej. Chlebek jest bezglutenowy i wegański. Nie ma w nim żadnej mąki poza mąką kokosową. (więcej…)
Jaglany budyń z musem owocowym to deser, który robię dla dzieci bardzo często. Uwielbiają go! Ja zresztą też 😉 Taka wersja budyniu jest pożywna, zdrowa i bardzo smaczna, a do tego prosta w przygotowaniu. Budyń jaglany możemy podać na śniadanie lub podwieczorek. (więcej…)
Pozostając w kolorach wiosny, chciałam przedstawić Wam przepis na pyszną pastę z awokado. Pasta z awokado z oliwkami to ostatnio moja ulubiona pasta na kanapki. Wyrazista i pyszna. Najlepsza ze świeżym chlebem. (więcej…)
Zielona herbata i kawa razem? Pewnie! Czemu nie? Szczególnie jeśli to jest zbożowa kawa Inka. W powietrzu już powoli czuć wiosnę. Przyroda budzi się do życia. Od razu człowiek ma więcej energii do działania. By tę energię wyzwolić, warto wypróbować mojego pomysłu na kawę. Kawa Inka latte z matchą. (więcej…)