Lato dobiegło końca, dziś pierwszy dzień jesieni. Mimo że jest to moja najmniej ulubiona pora roku, pewnie większości z Was też, to ma ona swój urok… naprawdę 🙂 A humor może poprawić pyszna zupa z dyni. (więcej…)
Ciasto marchewkowe to ostatnio jedno z moich ulubionych. Zaczęłam je piec niedługo po tym, jak zakupiliśmy wyciskarkę do soków. Co ma wyciskarka do ciasta marchewkowego? A to, że pozostałości po wyciskaniu warzyw było mi najzwyczajniej w świecie szkoda tak po prostu wyrzucić do kosza 🙂 Szczególnie te po marchewce. Nic się nie może w kuchni zmarnować! 🙂 (więcej…)
Zupy krem goszczą na naszym stole bardzo często. Zazwyczaj w towarzystwie chrupiących grzanek, mogą stanowić samodzielny lekki posiłek. Poprzednio dodawałam na blogu krem z pomidorów, a dziś pokarzę Wam przepis na zupę krem z pora i ziemniaków z tymiankiem. (więcej…)
Leczo z cukinią – danie, które w naszej rodzinie pojawia się dość często. Szczególnie wtedy, gdy składniki na straganach są w dobrej cenie, tak jak teraz. Przez lata udoskonalaliśmy ten przepis. Leczo wg Nicponiów to zdrowe danie pełne warzyw. Koniecznie z cukinią, świeżymi pomidorami, kolorową papryką i dodatkiem dobrej kiełbasy. (więcej…)
Od jakiegoś czasu pracowałam nad przepisem na ciasto, które będzie zdrowe, wegańskie i bezglutenowe, a które smakiem nie będzie odbiegać od tych tzw. „nieudziwnianych”, jak to nazywa mój mąż ;) Myślę, że jestem gotowa pokazać Wam efekt tych poszukiwań (więcej…)