Zupa krem z pieczonych warzyw — marchewki, papryki i pomidorów

Zupa krem z pieczonych warzyw — marchewki, papryki i pomidorów

Follow by Email
Facebook
Facebook
GOOGLE
GOOGLE
http://nicponwkuchni.pl/zupa-krem-z-pieczonych-warzyw/
Obserwuj na Pinterest
Obserwuj na Pinterest
Obserwuj na Instagram

Dzisiejszy przepis - zupa krem z pieczonych warzyw - marchewki, papryki i pomidorów to cudowna, aromatyczna, gęsta propozycja na obiad,  przystawkę, przekąskę...na każdą okazję! Pieczona marchew, papryka i pomidory nabierają cudownego, aromatu i smaku. Lekko doprawione solą i ostrą papryką zmiksowane tworzą zupę krem idealną. Szczerze mówiąc, jest to najlepsza zupa krem jaką jadłam.

Stanowisko Green Bike

Słyszeliście o nowym trendzie związanym ze zdrowym żywieniem, który nazywa się Souping?

Souping czyli generalnie moda na jedzenie zup krem, która wywodzi się z Zachodu jest zdrowszą wersją dla popularnego obecnie juicing-u. Zupy krem są sycące, niskokaloryczne, bogate w składniki mineralne i witaminy, a przy okazji nie zawierają cukru, glutenu ani laktozy. Zamiast sięgać po przekąski, typu drożdżówka, batonik czy słodki soczek, możemy wybrać zdrowszą wersję w postaci zupy krem.

Już w kwietniu 2017 roku Warszawiacy będą mogli wypatrywać na ulicach zielonego roweru, czyli mobilnego stanowiska marki Green Bike   Mobilne stoisko z zupami typu krem, ale także izotoniczną limoniadą, odświeżajacą lemoniadą oraz pobudzacacą ice-tea.

Dzisiejszy przepis na zupę krem z pieczonych warzyw - marchewki, papryki i pomidorów jest stworzony specjalnie dla marki Green Bike, więc będziecie mieć możliwość spróbowania takiej zupy w ramach tego projektu.

Zapraszam Was na stronę Green Bike oraz ich fanpage na Facebooku, takie projekty warto wspierać!

 

stanowisko Green Bike


Print Friendly, PDF & Email
(Visited 307 times, 1 visits today)
Follow by Email
Facebook
Facebook
GOOGLE
GOOGLE
http://nicponwkuchni.pl/zupa-krem-z-pieczonych-warzyw/
Obserwuj na Pinterest
Obserwuj na Pinterest
Obserwuj na Instagram
Zupa krem z pieczonych warzyw
Zupa krem z pieczonych warzyw - marchewki, papryki i pomidorów
Wydruk przepisu
Porcje Czas przygotowania
4 osoby 60 minut
Czas gotowania
10 minut
Porcje Czas przygotowania
4 osoby 60 minut
Czas gotowania
10 minut
Zupa krem z pieczonych warzyw
Zupa krem z pieczonych warzyw - marchewki, papryki i pomidorów
Wydruk przepisu
Porcje Czas przygotowania
4 osoby 60 minut
Czas gotowania
10 minut
Porcje Czas przygotowania
4 osoby 60 minut
Czas gotowania
10 minut
Składniki
  • 2 marchewki
  • 2 duże papryki czerwone
  • 500 g pomidorów malinowych
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 700 ml bulionu warzywnego lub wody
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • kilka listków bazylii
  • 1/4 łyżeczki ostrej papryki lub pieprzu cayenne
  • 2 łyżki oliwy
Porcje: osoby
Sposób przygotowania
  1. Marchewkę obieram i kroję na mniejsze części. Pomidory parzę we wrzątku, obieram ze skórki i kroję na pół. Paprykę kroje na mniejsze części i usuwam gniazda nasienne. Warzywa (marchewkę, pomidory, paprykę i ząbki czosnku) wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 st.C na ok 30 minut, aż będą miękkie.
  2. Po tym czasie warzywa wyjmuję. Czosnek obieram. Z papryki powinna teraz dość łatwo odejść skórka. Jeśli nie chce się oddzielić, zawijam paprykę na chwilę w folię aluminiową i jak trochę przestygnie zdejmuję skórkę.
    Zupa krem z pieczonych warzyw
  3. W garnku rozgrzewam łyżkę oliwy i wrzucam posiekaną cebulę, chwilkę smażę i dodaję resztę warzyw, bazylię oraz bulion lub wodę. Miksuję blenderem na gładki krem.
  4. Zupę doprawiam papryką i solą. Podaję posypaną prażonymi pestkami dyni lub słonecznika
Udostępnij ten przepis

24 Comments

  1. Jak dłu­go i w jakiej tem­pe­ra­tu­rze piec warzy­wa? Bo nie napisane 🙁

    • Dzię­ku­ję bar­dzo za komen­tarz. Widzę, że gdzieś mi wcię­ło co naj­mniej jed­no zda­nie. Już popra­wi­łam 🙂 W 180st. C przez ok 30 minut, aż warzy­wa będą mięk­kie 🙂 Pozdrawiam!

  2. Fakt, że zupa wyda­je się nie­co bar­dziej pra­co- i ener­go­chłon­na niż kla­sycz­na, ale cze­go się nie robi dla głę­bi sma­ku i rado­ści pod­nie­bie­nia. 🙂 Bar­dzo lubię zupy krem rów­nież dla­te­go, że są bar­dzo łagod­ne dla żołąd­ka, a jako oso­ba dość ner­wo­wa mam z żołąd­kiem spo­re pro­ble­my. Co do ini­cja­ty­wy Gre­en Bike — rewe­la­cja! War­to pro­mo­wać zdro­we zwy­cza­je w kuch­ni, a zupy krem to wspa­nia­ła alter­na­ty­wa dla kla­sycz­nych, tłu­stych, zabie­la­nych śmie­ta­ną zup.

    • Dokład­nie, dla tego sma­ku war­to poświę­cić odro­bi­nę wię­cej cza­su. Szko­da że tyl­ko w War­sza­wie będzie ta akcja Gre­en Bike, uwa­żam że w innych mia­stach też by to mia­ło sens 🙂 Zupa i w drogę! 🙂

  3. Zupy krem uwiel­biam!!! Moje ostat­nie odkry­cie to zupa krem z pie­czo­nej pie­trusz­ki i grusz­ki. Twój prze­pis spró­bu­ję ale to jak się poja­wią dobre pomi­do­ry i papryki ❤

    • też z cze­kam na ten moment z utę­sk­nie­niem, aż pomi­do­ry będą mia­ły w koń­cu smak a papry­ka tro­chę sta­nie­je 😉 Muszę wypró­bo­wać takiej zupy z pie­czo­nej pie­trusz­ki i grusz­ki, cie­ka­we połą­cze­nie 🙂 Jak dopra­wiasz taką zupę?

  4. Zde­cy­do­wa­nie moje sma­ki, muszę ją wypró­bo­wać przy okazji 🙂

  5. Uwiel­biam zupy kre­my. Są smacz­ne, pożyw­ne i zdro­we. Two­ja wer­sja zupy kre­mu zapo­wia­da się bar­dzo smacz­nie. Koniecz­nie do wypróbowania 🙂

  6. Faj­na zupa 🙂 wła­śnie szu­ka­łam pomy­słu na obiad i zna­la­złam 🙂 Dam znać jak smakowało.

  7. Sma­ko­wi­cie to wszyst­ko wyglą­da. Nazwa blo­ga fan­ta­stycz­na. Z przy­jem­no­ścią zosta­nę na dłużej.

  8. Ten prze­pis na pew­no wypróbuję!

  9. Powiem szcze­rze że uwiel­biam kre­my i zupy 🙂 takie­go pola­cze­nia nie pró­bo­wa­łam i juz ladu­je na mojej liście prze­pi­sów do zrobienia 🙂

  10. Wyglą­da sma­ko­wi­cie. Zawsze szu­kam nowych pomy­słów i ten bar­dzo przy­padł mi do gustu. Wska­ku­je na listę moich prze­pi­sów do wypróbowania 🙂

  11. To musi być pysz­ne 🙂 Chęt­nie spró­bu­je wyko­nać i zjem!

Dodaj komentarz

Your email address will not be published.

*