Jajka zapiekane ze szpinakiem i fetą

Obserwuj na Instagra
Polub mnie
Obserwuj na Pinterest
Obserwuj mnie

Jajka zapiekane ze szpinakiem i fetąTym razem wstawiam coś dla osób, które nie stosują diet bezmlecznych i bezjajecznych: jajka zapiekane ze szpinakiem i fetą. Mam nadzieję, że wegańscy czytelnicy nie będą mi mieć tego za złe 😉 Powoli odstawiam małego ssaka od piersi, więc pozwalam sobie czasem na coś, czego wcześniej nie mogłam ze względu na jej alergię. W czasie diety najbardziej tęskniłam za jajkami w każdej postaci: na miękko, zapiekane ze szparagami, szpinakiem lub po prostu w jajecznicy.

Dziś dzielę się przepisem na jajka zapiekane ze szpinakiem i fetą. Jeśli nie próbowaliście takiego połączenia, a lubicie szpinak, gorąco polecam!

Mam w planie wstawić więcej przepisów na zdrowe i pożywne kolacje i śniadania. Coraz częściej zwracamy na to u nas w domu uwagę, więc i tutaj będzie się takich dań więcej pojawiać. Zachęcam do obserwowania lub wpisania się na listę mailingową, by być na bieżąco 🙂

Szukasz przepisów na zdrowe fit kolacje i śniadania? Chciałabyś, żebym pokazała takich przepisów więcej? Napisz w komentarzu! 🙂

(Visited 82 times, 1 visits today)
Obserwuj na Instagra
Polub mnie
Obserwuj na Pinterest
Obserwuj mnie
Wydruk przepisu
Jajka zapiekane ze szpinakiem i fetą
Jajka zapiekane ze szpinakiem i fetą
Czas przygotowania 15 minut
Czas gotowania 15 minut
Porcje
osoby
Składniki
  • 300 g liści szpinaku lub pół opakowania mrożonego
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 g sera feta
  • gałka muszkatołowa
  • 4-5 jajek
  • świeżo mielony pieprz
  • 1/4 łyżeczki soli lub więcej do smaku
Czas przygotowania 15 minut
Czas gotowania 15 minut
Porcje
osoby
Składniki
  • 300 g liści szpinaku lub pół opakowania mrożonego
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 g sera feta
  • gałka muszkatołowa
  • 4-5 jajek
  • świeżo mielony pieprz
  • 1/4 łyżeczki soli lub więcej do smaku
Jajka zapiekane ze szpinakiem i fetą
Sposób przygotowania
  1. Szpinak myję i obieram z twardych łodyg. Czosnek siekam drobno. Piekarnik rozgrzewam na 180st. C
  2. Na patelni rozgrzewam łyżkę oliwy. Wrzucam czosnek i podsmażam. Wsypuję szpinak, sól i mieszam. Po ok 3 minutach zdejmuję z ognia i kruszę fetę. Mieszam całość. i doprawiam szczyptą gałki muszkatołowej
  3. Niewielką foremkę smaruję masłem. Wykładam masę szpinakowo serową. Delikatnie wbijam po jednym jajku, sypię szczyptą soli i świeżo mielonym pieprzem. Zapiekam do momentu ścięcia się białek, ale tak, by żółtka pozostały półpłynne.

4 Odpowiedzi do “Jajka zapiekane ze szpinakiem i fetą”

      1. Przetestowane 🙂 Nie wyglądało tak ładnie jak u Ciebie, ale było bardzo smaczne i co równie ważne – nie zajęło wiele czasu. Dzięki!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *