fbpx

Wegański Dutch baby pieczony naleśnik

Wegański dutch baby pieczony naleśnikZamarzył mi się prawdziwy Dutch baby, czyli pieczony naleśnik. Oryginalny przepis na Dutch baby opiera się głównie na jajkach, ja chciałam zrobić taki mój, wegański Dutch baby. Myślę, że mi się udało. Nie wiem, czy zdjęcia to obrazują, ale wyszedł przepyszny, puszysty, mięciutki. Z borówkami i truskawkami smakował obłędnie, więc postanowiłam z Wami podzielić się tym przepisem.  Czytaj dalej

Prosty wegański tort czekoladowy bez glutenu

Prosty wegański tort czekoladowy bez glutenu

Dziś mam dla Was coś extra! Ten prosty wegański tort czekoladowy bez glutenu miałam w głowie już od dawna, tylko jakoś nie mogłam znaleźć czasu i chęci, w sumie niepotrzebnie się go obawiałam, bo w wykonaniu jest niezwykle prosty i szybki. Niedługo zbliżają się urodziny moje i syna, co mnie zachęciło do zabrania się za realizację moich tortowych pomysłów. Nie żałuję, bo wyszedł przepyszny!  Czytaj dalej

Wegańska tarta cytrynowa

Wegańska tarta cytrynowa

Z tego przepisu jestem bardzo dumna i mam nadzieję, że i Wam będzie smakować. Wegańska tarta cytrynowa oczywiście bez glutenu i białego cukru. Jeśli lubicie cytrynowy smak, połączenie słodyczy i kwaskowatości, to ten przepis jest dla Was. Ja lubię bardzo 🙂 Z kawą czy herbatą taka tarta smakuje niesamowicie pysznie 🙂 Czytaj dalej

Wegański twarożek ze słonecznika

wegański twarożek ze słonecznikaStaram się stworzyć dla Was pewien przepis na fajną imprezową przekąskę. Niestety jej dopracowanie wymaga ode mnie jeszcze kilku prób i eksperymentów. Z tych prób powstał jednak ten przepis na wegański twarożek ze słonecznika. Jest on częścią tej przekąski, o której mówię. Ktoś już się domyśla, nad jakim przepisem pracuję? 😉 Jeśli należysz do mojej grupy na Facebooku Aquafaba – wypieki i dania bez jajek i innych alergenów, to pewnie wiesz 🙂  Czytaj dalej

Przepis na pieguski, czyli pyszne ciastka z ciecierzycy z czekoladą

rzepis na pieguski, czyli pyszne ciastka z ciecierzycy z czekoladąCiecierzycy mam w domu zawsze dużo. W lodówce, zamrażarce, szafki pełne suchej i puszkowanej ciecierzycy. Wszystko przez moje eksperymenty z aquafabą 😉 Zużywam jej mnóstwo, mój blender nie ma ze mną łatwego życia. W związku z tym, że tej ciecierzycy nie nadążamy zjeść, kiedy tylko trafię na ciekawy przepis na jej wykorzystanie, od razu mam chęć wypróbować. Tak było właśnie tym razem. Czytaj dalej