Dziś pokażę Wam przepis na domowe mleko migdałowe. Takie domowe jest dużo smaczniejsze od kupnych. Jest pyszne samo w sobie, jak również jako dodatek do owsianek, ciast, deserów itp. Od kilku dni mam w domu takiego nowego pomocnika. Nie będzie miał ze mną lekko 😉 Na szczęście daje radę! Robiłam w nim już mąkę gryczaną, puder z ksylitolu, smoothie, surówkę i właśnie mleko migdałowe. Oprócz blendera jest tam młynek do kawy, wyciskarka wolnoobrotowa, tarka do warzyw i maszynka do mielenia mięsa. Tak więc, jeśli szukacie prezentu na przykład na Święta to robot Overmax Home MultiDo może być ciekawą propozycją, bardzo atrakcyjną cenowo.
Domowe mleko migdałowe
Dziś chciałam Wam pokazać jak takie mleko migdałowe zrobić w domu. Mleko migdałowe tak przygotowane jest dużo smaczniejsze od tego, które do tej pory kupowałam. Dodaję je do ciast, deserów, popijam samo, bo jest naprawdę bardzo smaczne. Polecam, jeśli do tej pory używaliście kupnych. 1 l takiego mleka wyszedł o połowę taniej niż w sklepie, więc warto je przygotować samemu. Mleko roślinne można zrobić z różnych orzechów, kokosa, migdałów, a pozostałą po jego przygotowaniu pulpę orzechową dodać do ciasteczek, lub zrobić migdałową, orzechową czy kokosową mąkę. A więc jak zrobić takie mleko migdałowe? Przepis jest bardzo prosty, jeśli macie dobry blender kielichowy na pewno Wam się uda.
Jak zrobić domowe roślinne mleko migdałowe
Składniki
- 1 szklanka migdałów najlepiej bio
- 4 szklanki wody przegotowanej / mineralnej
- 1 suszony daktyl
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- szczypta soli
Wykonanie
- Migdały zalewam wodą, tak by były nią przykryte i zostawiam na noc.
- Następnego dnia odcedzam. Nie obieram ich ze skórki. Migdały wkładam do blendera zalewam 4 szklankami wody, dodaję ekstrakt, daktyla, sól i miksuję aż migdały się rozdrobnią.
- Na sitko nakładam gazę i przecedzam mleko do miski. Gazę ściskam, by wycisnąć jak najwięcej mleka. Pozostałą pulpę pozostawiam i wykorzystuję do innych przepisów.
- Mleko przelewam do butelek i przechowuję w lodówce. Smacznego!
Robicie mleka roślinne samemu, czy kupujecie? Ja do tej pory kupowałam, ale zrobienie domowego mleka migdałowego jest tak proste i szybkie, a do tego pozostaje pyszna migdałowa miazga, z której właśnie pieką się ciastka. Jeśli wyjdą dobre, to spodziewajcie się ich w niedługim czasie na blogu 🙂 Pachną pięknie podczas pieczenia, co jest dobrym znakiem 😀
Wpis powstał we współpracy z marką Overmax Home
Jeśli migdały blendowane były ze skórką to czemu Pani mleko takie bialutkie? Czy 1 szkl migdałów i litr wody daje mleko o tak głębokiej bieli?
Takie właśnie wychodzi. Proszę spróbować! 🙂
W końcu muszę zacząć robić te mleka częściej w domu.
Ale jakoś zniechęciłam się eksperymentem z ryżowym i owsianym, które okazały się klapą (przynajmniej w moim wykonaniu, jakieś takie “glutowate” wyszło).
Migdałowe uwielbiam, więc na bank przetestuję 😉
Ryżowe też kiedyś robiłam i też mi takie wyszło. Myślę, że to dlatego, że było z gotowanego ryżu. Polecam to migdałowe, będziesz zadowolona 🙂
Czasem w domu robię kokosowe, ale bardzo rzadko. Troszkę zabawy jest z przeciskaniem przez gazę. Migdałowego jeszcze nie próbowałam 🙂
No trochę trzeba się posiłować z tą gazą, ale warto 🙂
A ile mniej więcej takie mleko ma kalorii w 100 ml?
ok 20-25 kcal w 100ml 🙂
Domowe najlepsze 🙂
Zgadzam się w 100% 🙂
Nigdy nie robiłam sama takiego mleka, pewnie jest dużo lepsze od takiego ze sklepu. 🙂
Tak, warto zrobić samemu! 🙂 Jest pyszne!
Kiedyś częściej robiłam domowe mleko roślinne, dziś coraz rzadziej chyba z braku czasu..jednak dzięki za przypomnienie, muszę znów powrócić do tego 😉 Twoje mleko prezentuje się wspaniale:)
Dziękuję 🙂 Przygotowanie go nie zabiera aż tak dużo czasu, tak więc bardzo serdecznie polecam 🙂
Brzmi banalnie prosto, kiedyś się skusze:)
Jest proste 🙂 Polecam!
Mleko migdałowe idealne jest do deserów i kremów do ciast. Dla mnie, czyli kogoś kto od tradycyjnego mleka ucieka jak najdalej ;)))
Przyznam się, ze nie robiłam takiego mleka sama. Blender mam, więc chyba pora zrobić 🙂
Ja też już zwykłego mleka prawie nie używam 🙂 Takie migdałowe super je zastępuje 🙂
Ale bym się napiła teraz takiego mleczka, mhm. Pyszota
Muszę w końcu spróbować zrobić 🙂
Pyszne! Robię sama i powiem szczerze, ze raczej do tych z kartonu nie wroce… 🙂 pozdrawiam 🙂