Kategoria: Dania bezglutenowe, Śniadania i kolacje, Wegańskie, Wegetariańskie
Calories:
Autor: Karolina Nicpoń
Składniki
1szklankamigdałównajlepiej bio
4szklankiwodyprzegotowanej / mineralnej
1suszony daktyl
1łyżeczkaekstraktu waniliowego
szczyptasoli
Wykonanie
Migdały zalewam wodą, tak by były nią przykryte i zostawiam na noc.
Następnego dnia odcedzam. Nie obieram ich ze skórki. Migdały wkładam do blendera zalewam 4 szklankami wody, dodaję ekstrakt, daktyla, sól i miksuję aż migdały się rozdrobnią.
Na sitko nakładam gazę i przecedzam mleko do miski. Gazę ściskam, by wycisnąć jak najwięcej mleka. Pozostałą pulpę pozostawiam i wykorzystuję do innych przepisów.
Mleko przelewam do butelek i przechowuję w lodówce.
Smacznego!