fbpx

Babka bezglutenowa bez jajek i masła z aquafabą

Babka bezglutenowa bez jajek i masła z aquafabąNa wszystkich blogach królują przepisy wielkanocne, nie inaczej jest i u mnie. Dziś zapraszam Was na nowy przepis – wegańska babka bezglutenowa bez jajek i masła z aquafaby. Zamiast jajek oczywiście aquafaba, którą już nie raz na blogu Wam pokazywałam.

Czytaj dalej

Naleśniki bezglutenowe na mleku roślinnym

Naleśniki bezglutenowe na mleku roślinnym

Czy można zrobić naleśniki bez glutenu, mleka i w dodatku bez jajek? A no można! Ale czy będą smaczne jak te mączno-jajeczno-mleczne? Będą! Naleśniki bezglutenowe z poniższego przepisu są bardzo smaczne, elastyczne, nie kleją się do patelni, zupełnie jak ich tradycyjne odpowiedniki. Czytaj dalej

Ciasto marchewkowe bez cukru

Ciasto marchewkowe bez cukru i pszennej mąki

Ciasto marchewkowe to ostatnio jedno z moich ulubionych. Zaczęłam je piec niedługo po tym, jak zakupiliśmy wyciskarkę do soków. Co ma wyciskarka do ciasta marchewkowego? A to, że pozostałości po wyciskaniu warzyw było mi najzwyczajniej w świecie szkoda tak po prostu wyrzucić do kosza 🙂 Szczególnie te po marchewce. Nic się nie może w kuchni zmarnować! 🙂 Czytaj dalej

Knedle ze śliwkami

Knedle ze śliwkami pyszne jak u babci

Śliwki, śliwki, wszędzie śliwki! I dobrze, bo to bardzo smaczne owoce i zdrowe 🙂 a jak są u mnie w domu śliwki, to korci mnie, żeby je wykorzystać do czegoś dobrego. Dziś więc u mnie na obiad knedle ze śliwkami, a następne w kolejności będzie to ciasto drożdżowe w wersji ze śliwkami. Czytaj dalej

Wegańskie brownie z jeżynami

Wegańskie brownie z jeżynami na mące orkiszowej

Dziś przedstawiam przepis na wegańskie brownie z jeżynami. Równie dobrze smakowałoby z malinami, porzeczkami, lub innymi w miarę kwaśnymi owocami. Można użyć mrożonych owoców, ja użyłam świeżych jeżyn, które bardzo, ale to bardzo lubię 🙂 Czytaj dalej