Krem z pomidorów

Obserwuj na Instagra
Polub mnie
Obserwuj na Pinterest
Obserwuj mnie

W moim domu rodzinnym zawsze robiło się zupę pomidorową z przecieru pomidorowego. Była to moja ulubiona zupa w dzieciństwie. Nadal ją lubię, moje dzieci także. Jednak latem,  kiedy pomidory są takie smaczne i pachnące, nie sposób się oprzeć pokusie ugotowania gęstej i pysznej zupy krem z pomidorów, świeżych pomidorów. 😉

Krem z pomidorów

Składniki dania: Krem z pomidorów

  • 2 kg pomidorów (np. malinowe)
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • dwie gałązki bazylii świeżej
  • ok 1 szklanka bulionu warzywnego
  • sól i pieprz
  • łyżeczka octu
  • szczypta cukru opcjonalnie

Wykonanie:

  • Pomidory parzę i obieram ze skórki.
  • Cebulę i czosnek siekam drobno. Szklę na oliwie. Dodaję pomidory pokrojone w kostkę, przyprawiam łyżeczką soli, świeżo mielonym pieprzem, dodaję ocet, przykrywam i duszę ok 30 minut.
  • Po tym czasie dodaję bazylię i bulion i gotuję jeszcze 5 minut.
  • Miksuję całość. Doprawiam cukrem jeśli pomidory są zbyt kwaśne i ewentualnie jeszcze do smaku solą i pieprzem.
  • Jeśli ktoś chce, można przetrzeć zupę przez sito…wg mnie nie konieczne 😉
  • Podaję z makaronem lub najlepiej z grzankami 😉

Zapisz

(Visited 42 times, 1 visits today)
Obserwuj na Instagra
Polub mnie
Obserwuj na Pinterest
Obserwuj mnie

1 Komentarz do

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *