Owsiana szarlotka bezglutenowa wegańska

Owsiana szarlotka bezglutenowa wegańska

Follow by Email
Facebook
Facebook
GOOGLE
GOOGLE
http://nicponwkuchni.pl/szarlotka-bezglutenowa-weganska/
Obserwuj na Pinterest
Obserwuj na Pinterest
Obserwuj na Instagram

Dziś przepis na szybkie i łatwe do przygotowania ciasto. Pyszna, delikatna szarlotka bezglutenowa na kruchym cieście z mąki owsianej. Bez glutenu, jajek białego cukru. 

Przepis na tę szarlotkę powstał po przerobieniu glutenowego przepisu mojej teściowej. Chciałam uzyskać efekt smakowy podobny do tej pysznej tradycyjnej szarlotki na kruchym cieście. 

Myślę, że moja owsiana szarlotka bezglutenowa jest równie pyszna. Nie zawiera białego cukru, jabłka są słodzone daktylami, a do ciasta dodałam odrobinę ksylitolu. Wierzch posypałam pudrem z ksylitolu i całość okazała się wystarczająco słodka. Muszę przyznać, że na ciepło, z lodami smakuje obłędnie 😀 

Tak przygotowane jabłka można zamknąć w słoikach na gorąco i kiedy przyjdzie okazja i ochota na kolejną szarlotkę wystarczy już tylko przygotować ciasto kruche. 

Zapraszam po przepis 🙂

A jeśli lubisz kruche ciasto, to może upieczesz takie kruche bezglutenowe ciasteczka? W sam raz do kawy czy herbaty 🙂

 

Owsiana szarlotka bezglutenowa, fotograf kulinarny śląsk
Owsiana szarlotka bezglutenowa wegańska
Wydruk przepisu
Porcje
1 duża tortownica
Porcje
1 duża tortownica
Owsiana szarlotka bezglutenowa, fotograf kulinarny śląsk
Owsiana szarlotka bezglutenowa wegańska
Wydruk przepisu
Porcje
1 duża tortownica
Porcje
1 duża tortownica
Składniki
  • 200 g mąki owsianej
  • 60 g mąki kokosowej
  • 80 g mąki (skrobii) ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki Aquafaby (zalewy z puszki ciecierzycy lub wody z gotowania ciecierzycy)
  • 250 g masła lub margaryny bezmlecznej
  • 3 łyżki cukru kokosowego, ksylitolu lub innego słodzidła jeśli ksylitol to zmielony na puder
  • 1,5 kg jabłek
  • 40 g suszonych daktyli
  • garść rodzynek
  • garść orzechów włoskich
Porcje: duża tortownica
Sposób przygotowania
  1. Masło lub margarynę ucieram z cukrem czy innym słodzidłem, dodaję aquafabę, wsypuję mąki i proszek do pieczenia. Wyrabiam kruche ciasto. Ja w tym celu używam malaksera. Z ciasta formułuję kulę, zawijam w folię spożywczą i wkładam do lodówki na min 30 minut
  2. Jabłka obieram ze skórki, usuwam gniazda nasienne i kroję w kosteczkę. Daktyle kroję na małe kawałeczki
  3. Rodzynki zalewam gorącą wodą, a orzechy siekam drobno.
  4. Jabłka i daktyle przesypuję do garnka o grubym dnie i prażę pod przykryciem, aż zaczną się rozpadać. Często mieszam, żeby się nie przypaliły. (Nie włączajcie w tym czasie facebooka ;P )
  5. Uprażone jabłka odstawiam do przestudzenia. Muszą być chłodne ewentualnie w temperaturze pokojowej
  6. Rozgrzewam piekarnik do 180st.C. Wyjmuję ciasto z lodówki i dzielę na dwie równe części.
  7. Wycinam dwa arkusze papieru do pieczenia. Na jednym z nich układam jedną część ciasta, lekko rozprowadzam ręką, później na to kładę drugi arkusz papieru i wałkuję ciasto na kształt blaszki, w której będzie się piekło.
  8. Zdejmuję górny arkusz papieru a ten, który jest pod ciastem przekładam razem z ciastem do formy do pieczenia.
  9. Wykładam masę jabłkową, posypuję orzechami
  10. Drugą część ciasta wałkuję tak samo, między arkuszami papieru do pieczenia. Zdejmuję górny arkusz papieru, odwracam i przykładam ciasto na masę jabłkową. Zdejmuję drugi arkusz papieru delikatnie, żeby ciasto pozostało w jednym kawałku. Jeśli masa jabłkowa będzie ciepła, ciasto się będzie rozrywać. Jeśli tak się stanie, to nic straconego, można załatać dziury i też będzie smaczne 😉
  11. Wstawiam do nagrzanego do 180st.C piekarnika i piekę 40-50 minut.
Udostępnij ten przepis

Jeśli chcesz poznać przepisy na te wegańskie, bezglutenowe i bezcukrowe przepisy, których zdjęcia są poniżej, zapisz się do newslettera. Jak tylko e-book z przepisami będzie gotowy, otrzymasz go na swoją skrzynkę mailową 🙂

Tutaj możesz się zapisać! Zachęcam 🙂

 

Print Friendly, PDF & Email
(Visited 990 times, 20 visits today)
Follow by Email
Facebook
Facebook
GOOGLE
GOOGLE
http://nicponwkuchni.pl/szarlotka-bezglutenowa-weganska/
Obserwuj na Pinterest
Obserwuj na Pinterest
Obserwuj na Instagram

14 Comments

  1. O jak ja się cie­szę, że teraz jest tyle faj­nych, zdro­wych prze­pi­sów. Co praw­da mogę jeść glu­ten i nie jestem wegan­ką, ale ta wer­sja szar­lot­ki jest zde­cy­do­wa­nie mniej kalo­rycz­na, więc z pew­no­ścią wypróbuję 🙂

  2. Prze­pis wyglą­da na łatwy, może cór­kę namó­wię to zrobi.

  3. Taka szar­lot­ka pasu­je mi ide­al­nie, zwłasz­cza, że dziś 1 wrze­śnia 🙂 wyglą­da wspa­nia­le i będzie super sma­ko­wać w nad­cho­dzą­cym wiel­ki­mi kro­ka­mi jesien­nym okresie 😀

  4. Uwiel­biam takie pysz­no­ści! Jesz­cze w zdro­wej i wegań­skiej wer­sji to już w ogó­le cięż­ko się im oprzeć. Cze­kam na ebo­oka i trzy­mam kciu­ki! Zdję­cia póki co cudow­ne, więc z pew­no­ścią całość też będzie niesamowita 🙂

  5. Znam pszen­na i razo­wą wer­sję tej szar­lot­ki a teraz do kolek­cji owsia­na, super!
    Naro­bi­łam sobie ska­la na szar­lot­kę z lodami ❤

  6. fascy­nu­je mnie Two­ja zdol­ność two­rze­nia zdro­wych przepisów 🙂

  7. Klaudia ja zwykła matkaa

    31 sierpnia 2017 at 20:56

    Twój prze­pis ide­al­ny dla mojej sio­strze­ni­cy 🙂 pode­ślę jej lin­ka 🙂 Moi pano­wie już mnie nęka­ją o naszą szarlotkę 🙂

  8. Bar­dzo ape­tycz­nie się pre­zen­tu­je. Jesz­cze nie mia­łem oka­zji pró­bo­wać takiej wer­sji. Z chę­cią prze­te­tu­ję Mniam

    • Jest bar­dzo podob­na do tra­dy­cyj­nej, a bia­łą psze­ni­cę w die­cie ogra­ni­czyć więc taka zdro­wa wer­sja od cza­su do cza­su nie zaszko­dzi 🙂 Daj znać jak Ci sma­ko­wa­ła jak już wypróbujesz 🙂

Dodaj komentarz

Your email address will not be published.

*