Muffinki brownie wegańskie bezglutenowe z aquafabą i kremem z mleka kokosowego

Obserwuj na Instagra
Polub mnie
Obserwuj na Pinterest
Obserwuj mnie

Muffinki brownie z kremem kokosowymKocham brownie! Takie z chrupiącą skorupką a wewnątrz miękkie i mokre. Takie brownie w towarzystwie lodów lub śmietanki to niebo w gębie! Na urodziny synka przygotowałam taką wersję: Muffinki brownie wegańskie bezglutenowe z aquafabą i kremem z mleka kokosowego. Jestem bardzo zadowolona z efektu.

Wcześniej, kiedy robiłam pierwsze próby tego przepisu równocześnie piekło się tradycyjne brownie z mąką pszenną, też z aquafabą i szczerze mówiąc to bezglutenowe brownie bardziej mi smakowało. Brownie wegańskie bezglutenowe to deser idealny. Jeśli jesteś na diecie bezglutenowej lub/i wegańskiej koniecznie wypróbuj i daj znać czy też tak sądzisz!

Krem kokosowy, którym udekorowane są babeczki, powstał z mleka kokosowego w puszce. Często w mojej bezmlecznej kuchni używam tego mleka. Jest doskonałe do sosów, zabielania zup, a jak się okazuje równie dobrze pełni rolę bitej śmietanki w przeróżnych tortach i deserach. Nie rozpływa się jak bita śmietana pozostawiona w temperaturze pokojowej. Jednak oczywiście przechowywać ją należy w lodówce.

Trzeba pamiętać, że do ubijania nadaje się tylko mocno schłodzone mleko kokosowe bez dodatków typu emulgatory. Emulgatory zapobiegają rozwarstwieniu się mleka, a nam właśnie zależy na oddzieleniu warstwy płynu od „śmietanki”. Ubijamy tylko tę twardą część, znajdującą się na górze puszki.

Tutaj znajdziecie więcej przepisów z wykorzystaniem aquafaby zamiast jajek – Aquafaba

Kto lubi brownie? Próbowaliście je robić w wersji muffinkowej czy raczej wolicie tradycyjnie w blaszce?

(Visited 1 384 times, 1 visits today)
Obserwuj na Instagra
Polub mnie
Obserwuj na Pinterest
Obserwuj mnie
Wydruk przepisu
Muffinki brownie wegańskie bezglutenowe z aquafabą i kremem z mleka kokosowego
Muffinki brownie wegańskie bezglutenowe z aquafabą
Czas przygotowania 15 minut
Czas gotowania 25 minut
Porcje
sztuk
Składniki
Muffinki brownie wegaskie bezglutenowe
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 1 łyżka kakao w proszku
  • 200 g cukru lub 130g ksylitolu zmielonego na cukier puder
  • 1 łyczeka cukru waniliowego
  • 100 ml wody
  • 250 g masła lub margaryny bezmlecznej
  • 12 łyżek Aquafaba wody z puszki ciecierzycy (dobrze sprawdzi się również zalewa z fasoli czerwonej w puszce 😉
  • 80 g mąki gryczanej ja użyłam jasnej
  • 30 g mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli
Krem z mleka kokosowego
  • 1 puszka mleka kokosowego mocno schłodzone w lodówce przez noc
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Czas przygotowania 15 minut
Czas gotowania 25 minut
Porcje
sztuk
Składniki
Muffinki brownie wegaskie bezglutenowe
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 1 łyżka kakao w proszku
  • 200 g cukru lub 130g ksylitolu zmielonego na cukier puder
  • 1 łyczeka cukru waniliowego
  • 100 ml wody
  • 250 g masła lub margaryny bezmlecznej
  • 12 łyżek Aquafaba wody z puszki ciecierzycy (dobrze sprawdzi się również zalewa z fasoli czerwonej w puszce 😉
  • 80 g mąki gryczanej ja użyłam jasnej
  • 30 g mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli
Krem z mleka kokosowego
  • 1 puszka mleka kokosowego mocno schłodzone w lodówce przez noc
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Muffinki brownie wegańskie bezglutenowe z aquafabą
Sposób przygotowania
muffinki brownie wegańskie bezglutenowe z aquafabą
  1. Do garnka wlewam wodę i wsypuję cukier i cukier waniliowy. Zagotowuję często mieszając. Czekoladę siekam na małe kawałki
  2. Kiedy woda z cukrem się zagotuje, zdejmuję z ognia. Wsypuję czekoladę i pokrojone na mniejsze kawałki masło. Mieszam do rozpuszczenia aż uzyskam gładki płyn.
  3. W misce mieszam obie mąki i przesiane przez sito kakao i sól. Wlewam aquafabę i małym strumieniem czekoladowy płyn. Mieszam. Ciasto powinno nie być zbyt gęste - mniej więcej jak ciasto naleśnikowe. Wlewam do foremek na muffinki. Ciasto nie urośnie zbyt wiele więc można nalewać prawie do samego brzegu.
    Muffinki brownie wegańskie bezglutenowe z aquafabą
  4. Wkładam do nagrzanego do 180st. C piekarnika i piekę ok 25 minut. Muffinki muszą całkowicie wystygnąć zanim je wyjmę z foremek i nałożę krem
Krem z mleka kokosowego
  1. Puszkę mleka kokosowego wyjmuję z lodówki. Po otwarciu powinna na samej górze zebrać się warstwa twardej masy - to ją będziemy ubijać. Pozostały na dnie płyn nam nie będzie potrzebny.
  2. Twardą masę kokosową przekładam do miski i ubijam. Trwa to dużo krócej niż ubijanie kremówki. Dosłownie minuta i powstanie piękna śmietanka. Dodaję cukier i ekstrakt waniliowy, ubijam aż się połączy z kokosową śmietanką.
  3. Kokosową śmietankę przekładam do rękawa cukierniczego i ozdabiam muffinki. Nakładam ulubione świeże owoce i gotowe! 🙂
Inne informacje
  • Ciasto równie dobrze możemy wylać na blaszkę i upiec tradycyjne brownie.
  • Jeśli ktoś lubi, polecam dodać do ciasta garść posiekanych ulubionych orzechów 🙂
  • Krem kokosowy jest bardzo trwały i nawet w temperaturze pokojowej nie rozpływa się. Tutaj możecie zobaczyć jak wygląda proces ubijania takiej śmietanki kokosowej
  • Jeżeli używasz mąki pszennej dodaj jej 100g zamiast mąki gryczanej i ziemniaczanej
  • Jeżeli nie unikasz jajek w diecie dodaj 3 jajka zamiast aquafaby 🙂

  1. Wygląda przepysznie! Moja koleżanka robi pycha wegańskie brownie z czerwonej fasoli, ale podrzucę jej ten przepis, szczególnie ten krem mnie zainteresował. Aż mi ślinka cieknie 🙂

    Zawsze pozbywam się tej wody po ciecierzycy, a używam dosyć często, nie wiedziałam, ze może to mieć takie fajne zastosowanie 🙂

    1. Z czerwonej fasoli też jest pyszne 🙂
      Aquafaba u nas nie jest jeszcze tak popularna, ale można z niej wyczarować różne cuda, m.in bezy, także jest idealnym zastępcą jajka praktycznie we wszystkich przepisach 🙂

  2. wygladaja fajnie!
    tyle ze w takich zdrowych przepisach czestoprzeraza mnie ilosc skladnikow. Nie zebym ich nie miala ale ilosc by wszystko smakowalo jak trzeba.

    Wiem ile pracy to kosztuje, bo samam pieke chleb na zakwasie, i wiem ze efekt wynagradza prace!

    1. Z tymi składnikami to niestety racja. Jedną mąkę pszenną trzeba zamienić zazwyczaj mieszanką kilku bezglutenowych i te składniki się mnożą. Jednak myślę, że nie jest to bardzo kłopotliwe, no może trochę większy bałagan w kuchni zostaje po takim pichceniu 😉 Pozdrawiam!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *