Wytrawne babeczki z cukinią bezglutenowe i wegańskie

Dziś chciałam Wam uchylić rąbka tajemnicy i ujawnić jeden przepis z ebooka „24 zdrowe śniadania bez nabiału, glutenu i cukru”. Przepis, który postanowiłam Wam pokazać jest jednym z moich ulubionych przepisów na śniadanie. Wytrawne babeczki z cukinią bezglutenowe i wegańskie. Wytrawne babeczki z cukiniąWytrawne babeczki z dodatkiem suszonych pomidorów pachnące ziołami to świetny pomysł na rozpoczęcie dnia.

Te wytrawne babeczki z cukinią zazwyczaj przygotowuję wieczorem. Rano można je lekko podgrzać przed podaniem lub zjeść na zimno. Świetnie nadają się również na drugie śniadanie do szkoły czy pracy.

Jak wszystkie przepisy z ebooka, wytrawne babeczki z cukinią są bezglutenowe i bez nabiału, w tym bez jajek. Dodatki możesz komponować dowolnie. Dodaj do nich szpinak, oliwki, paprykę, wegański ser czy inne produkty, które masz pod ręką. Ja wybrałam suszone pomidory i zioła prowansalskie.

Zanim poznasz przepis poczytaj trochę o samym ebooku:

24 zdrowe śniadania bez nabiału glutenu i cukru
Ebook „24 zdrowe śniadania bez glutnu, nabiału i cukru” 

Wszystkie przepisy są napisane w taki sposób, jak ten na babeczki. Zawierają listę zamienników i informację skonsultowaną z dietetykiem o tym, od jakiego wieku można danie podać dzieciom.

Zapraszam do wypróbowania tego przepisu i do zakupu całego ebooka z innymi pysznymi i zdrowymi przepisami na śniadania bez glutenu, mleka, jajek i białego cukru. Zakupu możesz dokonać pod tym linkiem https://nicponwkuchni.pl/sklep

Skorzystaj z kodu rabatowego na jego zakup, by cena obniżyła się o 15%! Kod kuponu: SUPERŚNIADANIA

 

Spis przepisów z ebooka „24 Zdrowe śniadania” gdzie znajdziesz również przepis na te wytrawne babeczki z cukinią:

A oto kilka zdjęć śniadań z ebooka:

 

Jeśli masz już ebooka, daj znać co o nim myślisz i który przepis już u Ciebie zagościł. Jeśli wykorzystasz któryś z przepisów, wstaw zdjęcie potrawy na Instragram czy Facebook i oznacz hashtagiem #śniadanieznicponiem i #nicponwkuchni tak, żebym mogła je zobaczyć.

Tymczasem obiecany przepis na wytrawne babeczki z cukinią bezglutenowe i wegańskie.

Wytrawne babeczki z cukinią można podać dzieciom powyżej 12 miesiąca życia.

Wytrawne babeczki z cukinią bezglutenowe i wgańskie

Wytrawne babeczki z cukinią bezglutenowe i wgańskie

Wytrawne babeczki z cukinią bezglutenowe i wegańskie

Danie dla dzieci od 12 miesiąca życia
Kategoria: Dania bezglutenowe, Śniadania i kolacje, Wegańskie, Wegetariańskie
Autor: Karolina Nicpoń
Porcje 12 babeczek
Przygotowanie 15 min.
Łącznie 15 min.
Drukuj Zapisz

Składniki

  • 0,5 cukinii ok 220 g
  • 1 mała cebula opcjonalnie
  • 100 g pieczarek
  • kilka szt. suszonych pomidorów w oleju ok 50 g
  • 1 szklanka wody
  • 30 ml oleju roślinnego można użyć tego z pomidorów
  • 1 szklanka mąki owsianej bezglutenowej lub gryczanej jasnej
  • 1/3 szklanki skrobii ziemniaczanej lub z tapioki
  • 3 łyżki aquafaby
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • szczypta pieprzu

Wykonanie

  • Cukinię trę na tarce, posypuję solą, przekładam na sitko i odstawiam na kilka minut.
  • Pieczarki kroję bardzo drobno, cebulę siekam. Na patelni podsmażam cebulę, dodaję pieczarki i smażę aż wyparuje woda.
  • Suszone pomidory kroję drobno. Cukinię odciskam na sitku z nadmiaru wody, przekładam do miski.
  • Mąki, wodę, aquafabę i olej miksuję. Dodaję pozostałe składniki i mieszam.
  • Przekładam masę do foremek na muffinki i wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180st. C na 30 minut.

Notes

Zamienniki:
  • Suszone pomidory: pomidory świeże, oliwki, papryka, szpinak, dowolne ulubione warzywa.
  • Mąka owsiana: mąka gryczana, ryżowa, jaglana, pszenna jeśli dozwolona
  • Skrobia ziemniaczana: skrobia z tapioki
  • Aquafaba: 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego lub chia w połączeniu z 3 łyżkami gorącej wody.
Przepis wypróbowany?Pochwal się zdjęciem i oznacz @nicponwkuchni lub #nicponwkuchni bym mogła je zobaczyć!!

 

(Visited 3 891 times, 4 visits today)

Zaczekaj!

Jeśli podobał Ci się ten wpis to duża szansa, że kolejne również Cię zainteresują. Obserwuj te profile, by nie przegapić nowości:

Zostań Patronem bloga i pomóż w jego rozwoju. Kliknij w zdjęcie i poznaj szczegóły:

Zapraszam Cię również do mojej grupy na Facebooku, gdzie otrzymasz wsparcie w przygotowywaniu dań i wypieków bez alergenów.

Warto również zapisać się do mojego newslettera, m.in. by otrzymać prezent:

Checklisty z produktami, które są niezbędne w kuchni bez glutenu i alergenów oraz moje wskazówki, dzięki którym zobaczysz, że dieta bezglutenowa i bez nabiału i jajek nie jest wcale trudna!

Kupując moje produkty, pomagasz w rozwoju nicponiowego bloga. Znajdziesz tam moje najlepsze zdjęcia w formie wydruków do powieszenia na ścianie np w kuchni, jadalni czy w restauracji i ebook zdrowe Śniadania bez glutenu, mleka, jajek i białego cukru.

 

Dziękuję Ci za odwiedziny bloga. Zapraszam ponownie! 🙂

Udostępnij:

4 Odpowiedzi do “Wytrawne babeczki z cukinią bezglutenowe i wegańskie”

  1. Witam! Czy babeczki powinny urosnac i zwiększyć swoją i objetosc?
    Moje w ogóle nie urosły. Na górze nie są też takie ladnejak te na zdjęciu, pofaldowane ale całkiem płaskie ☹️

  2. Wypróbowałam przepis i mam pytanie jak babeczki powinny wyglądać w środku? Czy jak typowe upieczone babeczki , czy raczej wilgotne i nieco lepkie?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *