Przepisy bezmleczne, dla osób uczulonych lub nie tolerujących mleka krowiego i innych zwierzęcych. Zazwyczaj w przepisach zastępuję mleko krowie roślinnym.
Po przyrządzeniu ciasta ze śliwkami i wegańską bezą zostało mi dużo ciecierzycy. Karmiąc córkę, ( zazwyczaj w tym czasie wpadają mi do głowy różne pomysły i pewnie dlatego ciężko mi się zebrać w sobie by ją w końcu odstawić 😛 ) myślałam intensywnie, co by tu jeszcze ciekawego mogło z tej ciecierzycy być.
Zamarzyło mi się kruche ze śliwkami i bezą. Oczywiście miało być w wersji bez glutenu, mleka i jajek. Taka tarta ze śliwkami albo po prostu ciasto kruche na to śliwki, beza i posypka. Coś podobnego do pleśniaka tylko w wersji ze śliwkami, bezglutenowe i wegańskie.
Ameryki nie odkryłam, przepis na taki majonez już jest w internecie. Mimo to zdecydowałam się wstawić i u mnie tę recepturę na majonez wegański, bez jajek z aquafaby. Może akurat Ty, Drogi Czytelniku jeszcze o nim nie słyszałeś i będzie to dla Ciebie okrycie co najmniej takie jak dla mnie odkrycie samej aquafaby? 🙂 Planuję wstawić różne przepisy na smarowidła, pasty, kremy gdzie ten majonez będzie miał swój udział dlatego przepis ten musiał u mnie na blogu się pojawić.
Wrzesień w kalendarzu, liście brązowieją w parku, jesień czuć w powietrzu. 15 stopni na dworze, w moim mieszkaniu na parterze tylko kilka stopni więcej. Kolejna herbata na rozgrzanie wypita, czas wziąć się za coś treściwszego. Zupa z soczewicy czerwonej! O tak! Tego mi trzeba!
Dziś przepis na szybkie i łatwe do przygotowania ciasto. Pyszna, delikatna szarlotka bezglutenowa na kruchym cieście z mąki owsianej. Bez glutenu, jajek białego cukru.
Obiecałam Wam na Facebooku, że po serii słodkich wpisów pojawi się w końcu coś wytrawnego. Zapraszam więc dziś na przepis dla osób, które jedzą mięso. Polędwiczki wieprzowe w sosie z kurkami i rozmarynem.