You are currently viewing Cechy dobrego grilla gazowego – na co warto zwrócić uwagę?
Cechy dobrego grilla gazowego – na co warto zwrócić uwagę?

Grill gazowy to odpowiedź na potrzeby tych z nas, którzy cenią sobie komfort i szybkie tempo przyrządzania jedzenia. Przy tego typu urządzeniu można zapomnieć o długim rozpalaniu, powolnym przygotowywaniu kolejnych, małych porcji, gasnącym węglu oraz żmudnym czyszczeniu po zakończonym posiłku. 

cechy dobrego grilla gazowego

Dobry grill – odpowiedź na twoje potrzeby

Nie ma jednego grilla, który spełni oczekiwania każdego. Osoby, które cenią sobie tradycję, lubią proces powolnego rozpalania urządzenia, rozkoszują się charakterystycznym aromatem jedzenia opalanego węglem, powinny wybierać grille właśnie na węgiel. Raczej nie dla nich wszelkie nowinki, np. grille rozpalane przy użyciu jednego przycisku.

Tego typu rozwiązania znajdą natomiast zastosowanie w przypadku osób, które zamiast poświęcać czas na obsługę urządzenia i skrupulatne podtrzymywanie odpowiedniej temperatury, wolą sprawnie rozgrzać grill i szybko przygotować pyszne jedzenie. Przy wyborze dobrego grilla, powinni oni skupić się na modelach gazowych. 

Dobry grill gazowy – cechy 

Czym wyróżnia się dobry grill gazowy? To urządzenie, które zdejmuje z właściciela obowiązek umiejętnego rozpalenia węgla czy brykietu. Najlepsze grille gazowe na rynku, np. te z oferty marki Weber, rozpalają się przy użyciu jednego przycisku. Trwa to zaledwie sekundę i można rozpocząć grillowanie potraw. Może to być dobre rozwiązanie dla rodzin z dziećmi, które nie zawsze są skłonne cierpliwie czekać na posiłek. 

 

Kolejną cechą dobrego grilla gazowego jest jego pojemność, jeśli chodzi o miejsce do przyrządzanie jedzenia. Grille gazowe Weber mają bardzo duże ruszty, na których można przygotowywać jednocześnie sporo porcji. To niezastąpione rozwiązanie w przypadku np. większych imprez. 

grill gazowy ruszt

Najlepsze grille gazowe dają niezwykły komfort użytkownikowi, jeśli chodzi o precyzyjne ustawianie temperatury. W tradycyjnych grillach węglowych operowanie tym parametrem jest działaniem intuicyjnym i łatwo o pomyłkę. Specjalne pokrętła, które znajdują się w grillach gazowych Weber pozwalają dowolnie zmieniać wysokość temperatury, dzięki czemu przyrządzenie np. idealnego steku staje się banalnie proste. Dodatkowo palniki w grillach gazowych marki Weber mają specjalny, stożkowy kształt, co zapewnia równomierne rozłożenie płomienia, a co za tym idzie minimalizuje ryzyko wahań temperatury wokół rusztu.

Największym ułatwieniem dla użytkowników jest jednak wbudowany w pokrywę grilla termometr, który pozwala na bieżąco kontrolować to, co dzieje się wewnątrz urządzenia. W przypadku grilla gazowego trudno więc o niespodzianki czy pomyłki, nawet gdy przygotowujemy bardzo trudne danie. Dodatkowa zaletą grilli gazowych Weber jest to, że zaopatrzone są one w szyny aromatyzujące. Te listwy ze stali nierdzewnej umieszczone bezpośrednio nad palnikami wydobywają aromat ze skapujących z jedzenia soków. Aromat ten w skroplonej postaci powraca do potrawy nadając jej soczystość i niepowtarzalną nutę smakową.

 

Jest jeszcze jedna cecha dobrego grilla gazowego, o której niektórzy nie wiedzą. Urządzenia z oferty firmy Weber posiadają funkcję samoczyszczącą. Na czym to polega? Grill gazowy można rozgrzać do tak wysokiej temperatury, że można dzięki temu wypalić resztki jedzenia. Ewentualne pozostałości są bardzo łatwe do wymiecenia. To niebywała oszczędność czasu i trudu, jakiego zwykle wymaga czyszczenie grilla.

Jeżeli chcesz dowiedzieć się więcej ciekawostek o grillach gazowych lub poznać fantastyczne przepisy na dania, które możesz przygotować na tym sprzęcie zapisz się do newslettera na stronie weber.com. Będziesz na bieżąco!

 

 

Artykuł sponsorowany

(Visited 453 times, 1 visits today)

Sprawdź co jeszcze Nicpoń serwuje w menu:

Nie czujesz się najlepiej w robieniu pierogów bez glutenu?

Zobacz nagranie z warsztatów, podczas których uczę jak wykonać najlepsze ciasto na pierogi.  Pokazuję cztery różne sposoby na ciasto i dzielę się przepisami na super farsze.

Kliknij w obrazek, by poznać szczegóły!

 

 

————————————————————-

Polub Nicponia na Facebooku i Insta, by nie przegapić nowości:

Pobierz prezent: >> Zapisz się po prezent

  • Darmowe checklisty z produktami, które są niezbędne w kuchni bez glutenu i alergenów oraz seria mailów ze wskazówkami, dzięki którym zobaczysz, że dieta bezglutenowa i bez nabiału i jajek nie jest wcale trudna!

Zapraszam do Nicponiowego sklepu, gdzie znajdziesz ebooki i kursy:

>> SKLEP

Kupując moje produkty, pomagasz w rozwoju nicponiowego bloga.

Możesz również zostać PATRONEM bloga i tak pomóc w jego rozwoju. Kliknij w zdjęcie poniżej by zobaczyć jakie bonusy Cię czekają w zamian za wsparcie. 🙂

 

Dziękuję Ci za odwiedziny bloga. Zapraszam ponownie! 🙂

Udostępnij:

Ten post ma 4 komentarzy

  1. Matylda951

    Grille gazowe są zdecydowanie lepsze od węglowych. Na sezon zimowy, kupiłam specjalny, mały grill gazowy, który pozwala mi na przygotowywanie grillowanych potraw, nawet gdy za oknem prószy śnieg. Doskonałe rozwiązanie dla miłośników grillowania! 🙂

  2. Przemysław

    Grillujemy na gazie już od paru lat i zgodzę się z treścią artykułu. Weber dobre sprzęty robi, chociaż u siebie jeszcze nie miałem. Znajomi używają drugi rok i są bardzo zadowoleni.

  3. Abrys-kuchnie

    Dzięki za ten wpis. Na pewno się przyda, szczególnie o tej porze roku. Ja z moim mężem już od paru tygodni się zbieramy, żeby kupić w końcu grill. Twoje wskazówki na pewno się przydadzą!

Dodaj komentarz