Sałatka ziemniaczana z ogórkiem i rzodkiewką na grilla
Kategoria: Śniadania i kolacje, Wegańskie, Wegetariańskie
Kuchnia: Kuchnia polska
Porcje: 6osób
Calories:
Autor: Karolina Nicpoń
Składniki
1,3kgziemniaków
2pęczki rzodkiewki
5-6ogórków konserwowych
1pęczekkoperku
0,5pęczkaszczypiorku
180mljogurtu naturalnego+ 2 łyżki majonezuw wersji wegańskiej 200 ml majonezu z aquafaby* (przepis podlinkowany poniżej)
1ząbekczosnku
sól i pieprz do smaku
Wykonanie
Ziemniaki gotuję w osolonej wodzie. Studzę i obieram. Kroję w niedużą kosteczkę.
Rzodkiewki kroję w półplasterki, ogórki w kosteczkę, koperek i szczypiorek siekam.
Do miski wsypuję wszystkie pokrojone składniki. W osobnej miseczce mieszam jogurt i majonez, dodaję przeciśnięty czosnek, wlewam do sałatki i mieszam. Doprawiam dość obficie solą i pieprzem.
Sałatkę odkładam do lodówki minimum na godzinę, by się przegryzła, a najlepiej na całą noc.
Smacznego!
Notes
majonez z aquafaby - przepis tutaj. Można użyć pół na pół jogurtu roślinnego i majonezu z aquafaby, by sałatka nie była za tłusta.