Pierogi ruskie - przepis na najlepsze ciasto na pierogi
Czas przygotowania1 godz.hr30 min.mins
Czas całkowity1 godz.hr30 min.mins
Kategoria: Dania główne
Kuchnia: Kuchnia polska
Keyword: pierogi
Porcje: 50pierogów (około)
Calories:
Autor: Karolina Nicpoń
Składniki
Farsz na pierogi ruskie
1kgziemniaków
2cebule
700-800gtwarogupółtłustego
sólok 2 łyżeczki
pieprzok 1 łyżeczka
Ciasto na Pierogi
500gmąki pszennej
0,5łyżeczkisoli
2łyżki oleju
250ggorącej wody1 szklanka
Dodatki
2łyżkismalcu ze skwarkamilub podsmażona cebula w wersji bezmięsnej
Wykonanie
Farsz na pierogi ruskie
Ziemniaki obieram, myję i zalewam wrzątkiem z łyżeczką soli. Gotuję do miękkości ok 20 minut.
Cebulę siekam w drobną kostkę i podsmażam na oleju, na wolnym ogniu, aż stanie się miękka i zacznie się delikatnie rumienić.
Ugotowane ziemniaki odcedzam i gniotę na puree. Można przecisnąć przez praskę.
Twaróg rozgniatam widelcem i dodaję do ziemniaków. Dodaję podsmażoną cebulę, doprawiam pieprzem i solą. Farsz musi być mocno pieprzny i dość słony.
Ciasto na pierogi
Mąkę i sól wsypuję do miski. Dodaję olej i gorącą wodę. Wyrabiam ciasto, aż będzie gładkie, miękkie i elastyczne. Najlepiej na początku dodać trochę mniej mąki i dosypać w razie potrzeby. Łatwiej będzie dosypać mąki, niż do wyrobionego ciasta dolać wody.
Ciasto formułuję w kulę i przykrywam miską na kilka minut, by odpoczęło.
Spod miski wyjmuje po kawałku ciasta i rozwałkowuję, resztę ciasta trzymając ciągle pod przykryciem. Ciasto rozwałkowuję jak najcieniej i wykrawam szklanką kółka. Na kółko ciasta kładę łyżkę farszu, składam zaciskając brzegi i uważając, by farsz nie dostał się w miejsce lepienia.
Gotowe pierogi odkładam na blat wysypany mąką i przykrywam ściereczką, by nie wyschły czekając na gotowanie.
W szerokim garnku zagotowuję wodę z dodatkiem 1 łyżki oleju i łyżeczką soli. Do gotującej się wody wrzucam delikatnie ok 12-15 pierogów, przykrywam i ruszam garnkiem, by nie przykleiły się do dna. Po zagotowaniu zmniejszam gaz, by woda lekko sie gotowała i od wypłynięcia gotuję pierogi ok 2 minuty.
Wyjmuję na talerze. Polewam roztopionym smalcem ze skwarkami albo podsmażoną na maśle cebulką.
Jeśli zostanie Ci pierogów i chcesz je przechować w lodówce lub zamrozić, przydadzą Ci się te wskazówki:
ugotowane pierogi układam na talerzach tak, by jak najmniej się dotykały. Pozostawiam je na ok. 10 minut, by lekko z góry wyschły.
Każdego pieroga przewracam na drugą stronę i znów kilka minut czekam, aż obeschną.
Teraz można je kłaść jeden na drugi i nie posklejają się.
Jeśli chcę je zamrozić, wkładam je poukładane na talerzach do zamrażarki. Czekam, aż lekko się zmrożą i dopiero wtedy przekładam je do docelowego woreczka czy pudełeczka.