2łyżkicukrulub 1 łyżeczka cukru i 1 łyżka ksylitolu lub erytrolu
1szczyptasoli
1szklankajagód
olej do smażenia
Wykonanie
Mąkę przesiewam do miski. Robię dołek do którego wsypuję drożdże, cukier i wlewam pół szklanki mleka roślinnego. Odstawiam na ok 10 minut w ciepłe miejsce.
Po tym czasie dodaję sól i resztę mleka. Mieszam całość drewnianą łyżką.Przykrywam ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok 30 minut lub dłużej. Ciasto powinno podwoić objętość.
Jagody myję i osuszam lekko papierowym ręcznikiem. Wsypuję do ciasta na racuchy i mieszam delikatnie.
Na patelnię wlewam 2 łyżki oleju, rozgrzewam na średnim ogniu. Nakładam po łyżce ciasta i smażę do zarumienienia z obu stron.
Podaję oprószone cukrem/ksylitolem pudrem.
Notes
*Racuchy z tego przepisu są wegańskie, ale nie są bezglutenowe. Jeśli szukasz przepisu na wegańskie racuchy bez glutenu, wykorzystaj ten - klik. Zamiast jabłek dodaj po prostu jagody.