Kluski drożdżowe gotowane na parze z sosem jagodowym. Wegańskie
Czas przygotowania1 godz.hr30 min.mins
Czas gotowania10 min.mins
Kategoria: Dania główne, Śniadania i kolacje, Wegańskie
Kuchnia: Kuchnia polska
Keyword: ciasto drożdżowe
Porcje: 4osoby
Calories:
Autor: Karolina Nicpoń
Składniki
½kgmąki pszennej
30gcukru, cukru kokosowego, ksylitolu lub innego słodzika
15gsuszonych drożdży instantlub 35 g świeżych
300-320mlciepłego mleka roślinnego lub wody
50gmasła roślinnego lub oleju kokosowego
Sos jagodowy
2szklankijagód leśnych
1kubeczekjogurtu roślinnego naturalnego lub o smaku jagodowym
3łyżeczkicukru, cukru kokosowego, ksylitolu, miodu lub innego słodzika
Wykonanie
Podgrzewamy do roztopienia masło roślinne lub olej kokosowy. Odstawiamy do przestudzenia.
Mąkę wsypujemy do miski. Dodajemy suche drożdże i cukier.
Wlewamy ciepłe mleko. Mieszamy i zaczynamy wstępnie wyrabiać.
Dolewamy roztopione masło i wyrabiamy gładkie, miękkie i elastyczne ciasto.
Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w cieple miejsce aż podwoi swoją objętość. (ok. 1 godzina)
Z ciasta odrywamy kawałki po ok. 60-70g i formułujemy kulki. Spłaszczamy lekko i układamy na podsypanej mąką stolnicy. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na ok 20 minut.
Gotujemy na parze ok. 6 -7 minut. Jeśli nie mamy specjalnego garnka do gotowania na parze, możemy użyć szerokiego garnka, do którego wlewamy wodę, nakładamy gazę lub tetrową pieluchę i związujemy gumką lub sznurkiem. Na materiał warto nałożyć warstwe przedziurawionego papieru do pieczenia, który sprawi że kluseczki nie będą się przyklejały do spodu. Kluseczki wykładamy na gazę (ok. 3-4 na raz w zależności od wielkości garnka) i przykrywamy szczelnie metalową lub szklaną miską albo pokrywką. Trzeba uważać, by odkrywając naczynie nie poparzyć się uwalniającą się parą.