Pomidorki układam w naczyniu do zapiekania, Można je wcześniej przekroić na pół.Dodaję do nich obraną i pokrojoną w ósemki cebulę, przekrojone w poprzek główki czosnku - nieobrane, kilka gałązek tymianku i polewam kilkoma kroplami oliwy. Posypuję pieprzem i solą. Mieszam i wstawiam do nagrzanego do 190 °C piekarnika. Piekę ok 30-40 minut.
Upieczone warzywa wyjmuję z pieca i daje im chwilę na odpoczynek. Wyjmuję gałązki tymianku.
Na patelni rozgrzewam łyżkę oliwy i podsmażam pokrojone w plastry chorizo, jeśli go używam. Przekładam do miseczki.
Następnie na patelnię po chorizo przekładam pomidorki z cebulą i wyciśniętym z łupin, upieczonym czosnkiem oraz z sokami z naczynia.
Podlewam winem i duszę, dociskając pomidory i czosnek, by się rozpadły. Duszę ok 10 minut.
Przekładam całość do blendera i miksuję na gładko.
W międzyczasie gotuję makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Ugotowany makaron nakładam na talerze. Polewam sosem, dodaję chorizo i posypuję świeżymi listkami tymianku, oraz pokruszoną fetą i polewam oliwą.