Kategoria: Dania bezglutenowe, Dania główne, Śniadania i kolacje, Wegańskie
Keyword: placki z cukinii
Porcje: 12sztuk
Calories:
Autor: Karolina Nicpoń
Składniki
1puszkaciecierzycy
1niedużacukinia starta na małych oczkachok. 200g po odsączeniu)
1cebula
1ząbekczosnku
2łyżkijogurtuu mnie kokosowy
4łyżkimąki z ciecietrzycy
2łyżkiskrobi ziemniaczanejlub z tapioki
4łyżkiwody
½łyżeczkiprzyprawy garam masala
sól, pieprz
kolendra lub natka pietruszki
olej do smażenia
Wykonanie
Cukinię trę na tarce o małych oczkach. Dodaję szczyptę soli, mieszam i odstawiam na sitko powieszone nad garnuszkiem lub miską na ok 15 minut.
Cebulę kroję w kostkę, czosnek siekam drobno. Podsmażam na łyżce oleju.
Ciecierzycę wraz z przyprawą garam masala, szczyptą soli i pieprzu miksuję w malakserze dosłownie chwilę. Chcę by była tylko delikatnie rozdrobniona.
Cukinię gniotę odciskając z niej nadmiar wody. Dodaję do ciecierzycy razem z podsmażona cukinią i czosnkiem.
Mąkę z ciecierzycy łączę z wodą. Powstałą masę dodaję do ciecierzycy z cukinią. Następnie dodaję skrobię i jogurt.
Całość mieszam łyżką. Powinno powstać gęste ciasto, o konsystencji podobnej jak na placki ziemniaczane. Rozgrzewam kilka łyżek oleju na patelni. Nakładam po łyżce ciasta na olej i smażę do zarumienienia z obu stron.
Podaję z jogurtem, świeżą natką pietruszki lub kolendrą i chili.Smacznego!