4kubeczkijogurtów roślinnych roślinne -u mnie kokosowe po 160g każdy.
½łyżeczkisoli
½cytryny
Wykonanie
Jogurty przekładam do miski. Dodaję sól i ewentualnie sok z cytryny. Mieszam dokładnie. Przekładam na miskę lub sitko wyłożone gazą. Składam skręcając i związując gazę gumką recepturką dość ciasno. Wieszam nad miską.
Zostawiam na kilka godzin - ok 3-4 godziny w temperaturze pokojowej.
Po tym czasie przekładam całość do lodówki tak, by gaza wisiała i serek odciekał do miski. Przechowuję w lodówce ok 24-48 godzin.
Co jakiś czas wykręcam, by pomóc odcisnąć wodę. Jeśli jednak przez gazę wydostaje się jogurt, zostawiam.
Woda będzie wsiąkała również w samą gazę, więc ją też co jakiś czas wykręcam. Warto serek w gazie raz na jakiś czas przemieszać.
To tyle. Serek mozna przełożyć do miski, dodać np. szczypiorek, rzodkiewkę i używać do kanapek.