Go Back
Drukuj
Recipe Image
–
+
servings
Smaller
Normal
Larger
Wydrukuj przepis
Pesto z czosnku niedźwiedziego
ze słonecznikiem
Czas przygotowania
15
min.
mins
Czas całkowity
15
min.
mins
Kategoria:
Śniadania i kolacje, Wegańskie
Porcje:
1
słoiczek ok 250ml
Calories:
Autor:
Karolina Nicpoń
Składniki
2
duże garście
listków czosnku niedźwiedziego
⅓
szklanki
ziaren słonecznika
2
łyżki
płatków drożdżowych nieaktywnych
opcjonalnie
⅓
szklanki
oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
lub dobrej jakości oliwy lub innego, raczej neutralnego w smaku oleju.
sól, pieprz
2
łyżki
soku z cytryny
opcjonalnie
Wykonanie
Czosnek myję, osuszam. Odcinam łodygi. Siekam.
Słonecznik prażę na suchej patelni, odkładam do wystudzenia.
Do blendera wkładam czosnek niedźwiedzi, słonecznik, sól, pieprz, sok z cytryny i płatki drożdżowe. Miksuję. Dodaję olej i miksuję dalej.
Jeśli pesto jest za suche, dolewam więcej oleju.
Przekładam do wyparzonego, suchego słoiczka i przechowuję szczelnie zamknięty w suchym i chłodnym miejscu, najlepiej w lodówce lub mrożę.
Smacznego!