½szklankiposiekanych liści czosnku niedźwiedziegomożemy go zastąpić innymi, ulubionymi świeżymi ziołami (rozmaryn, bazylia, tymianek i roztarty ząbek czosnku)
1łyżeczkasoli (do masła)
Wykonanie
Mąki przesiewam do miski.
Do małej miski wkruszam drożdże, dodaję łyżeczkę cukru, łyżkę mąki i 1/4 szklanki ciepłej wody (nie za gorącej!). Odstawiam na 10 minut.
Do miski z mąką dodaję łupiny babki jajowatej, łyżeczkę soli, oliwę oraz zaczyn i wodę.
Mieszam wszystko razem, aż wyraźnie zgęstnieje. Przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce aż podwoi objętość.
W tym czasie przygotowuję masło ziołowe. Mieszam masło z solą i posiekanym czosnkiem niedźwiedzim.
Wyrośnięte ciasto wykładam na papier do pieczenia obsypany mąką ryżową. Rozpłaszczam na kształt prostokąta. Posypuję na górze mąką i przykrywam drugim arkuszem papieru do pieczenia. Rozwałkowuję na prostokąt. Zdejmuję powoli górny papier. Próbowałam również smarować papier i ciasto u góry lekko oliwą i ten sposób jest chyba lepszy. Papier odchodzi bardzo łatwo.
Ciasto smaruję masłem ziołowym po całej powierzchni. Zwijam wzdłuż dłuższego brzegu ściskając mocno, pociągając za papier. Uważam, by ciasto się nie porwało.
Roladę przecinam wzdłuż na pół, zostawiając u góry ok. 5 cm. (nie przecinam jej na dwie osobne części, tylko u góry zostaje połączona.)
Zawijam dwie powstałe części naokoło siebie uwydatniając farsz. (Popatrz na filmik pod przepisem) Wkładam do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywam ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia na ok 20 minut.
W tym czasie nagrzewam piekarnik do 190°C. Piekę chlebek przez ok 40 minut (grzanie góra - dół) aż patyczek włożony wgłąb ciasta będzie suchy (nie oblepiony surowym ciastem)