W miseczce mieszam olej z przyprawami. Smaruję marynatą kurczaka.
Można go potrzymać w marynacie 2 godziny, ale równie dobrze można od razu przygotowywać.
Cebulę kroję w kosteczkę, pieczarki w plasterki.
Na rozgrzanej patelni podsmażam kurczaka z każdej strony. Układam w brytfance. Na pozostałości po smażeniu kurczaka wsypuję cebulę i smażę, po chwili dodaję pieczarki. Smażę ok 5 minut. Wlewam na patelnię wodę i zeskrobuję cały smak, który się do niej przykleił. Zawartość patelni wlewam do brytfanki z kurczakiem, przykrywam i wstawiam całość do nagrzanego do 180 st.C piekarnika.
Po ok 1 godzinie odkrywam i zostawiam na kolejne 30minut.
Kiedy mięso jest gotowe i mięciutkie wyjmuję je na talerz.
Zagęszczam sos odrobiną mąki wymieszanej z zimną wodą. Zagotowuję i doprawiam w razie potrzeby.
Podaję z ziemniakami lub kluskami śląskimi i świeżą sałatką. Smacznego!