Sernik Izaura czyli sernik na cieście kakaowym z polewą
czyli sernik na kakaowym spodzie z polewą kakaową
Czas przygotowania40 min.mins
Czas gotowania50 min.mins
Czas całkowity1 godz.hr30 min.mins
Kuchnia: Kuchnia polska
Porcje: 1duża prostokątna blacha
Calories:
Autor: Karolina Nicpoń
Składniki
Skadniki ciasta kakaowego
2szklankimąki pszennej
2szklankicukru
4łyżkikakao w proszku
1 i 1/4kostkimasła lub margarynykostka o wadze 250g
2łyżeczkiproszku do pieczenia
1łyżkacukru waniliowego
6łyżekwody
5jajek
Składniki masy serowej
1kgsera twaroguzmielonego
5jajek
1szklankacukru
3/4kostkimasłakostka o wadze 250g
Wykonanie
Cukier, wodę, kakao, masło, cukier waniliowy rozpuszczam w garnku na małym ogniu. Gotuję 5 minut ciągle mieszając. Odlewam pół szklanki masy -użyję jej jako polewy, a resztę odkładam do wystudzenia. W tym czasie przygotowuję masę serową.
Masa serowa: Masło ucieram z cukrem. Dodaję na przemian po jednym jajku (z 5 przeznaczonych na masę serową) i po małej porcji sera. Miksuję aż powstanie gładka masa.
Z 5 jajek przeznaczonych do ciasta oddzielam żółtka od białek. Do wystudzonej masy kakaowej dodaję po jednym żółtku ciągle mieszając. Dodaję przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.
Ubijam pianę z białek. Delikatnie mieszam ją z ciastem. Wykładam ciasto na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na nią wykładam masę serową.
Wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180st.C i piekę ok 50-60 minut. Ciasto smaruję polewą za pomocą pędzelka lub łyżki kiedy jest jeszcze ciepłe.
Smacznego!