Udka kaczki pieczone w pomarańczach z korzenną konfiturą z żurawiny
Czas przygotowania12 min.mins
Czas gotowania1 godz.hr
Czas całkowity1 godz.hr12 min.mins
Kategoria: Dania główne, Main Dish
Kuchnia: Kuchnia polska
Porcje: 4osoby
Calories:
Autor: Karolina Nicpoń
Składniki
Udka kaczki w pomarańczach
4udka z kaczki
1cebula
40gświeżego imbiru
2pomarańcze
5łyżeksosu sojowego
1łyżkamiodu
1łyżeczkatymianku
kilka sztuk goździków
korzenna konfitura z żurawiny
1szklankażurawiny świeżej lub mrożonej
1pomarańcza
1/2łyżeczki cynamonu
1łyżeczkaprzyprawy do piernika
3lyżkimiodu
1/4szklankiwytrawnego wina czerwonego
1łyżeczkaimbiru w proszku
Wykonanie
udka kaczki w pomarańczach
Przygotowuję marynatę: pomarańcze parzę. Z jednej z nich ścieram skórkę i wyciskam sok. Do wyciśniętego soku wsypuję skórkę pomarańczową, wlewam sos sojowy, miód (1 łyżka) dodaję pół łyżeczki soli, tymianek, kilka goździków i mieszam. Do marynaty wkładam kacze udka i zostawiam w lodówce na całą noc.
Na patelni z łyżką oleju podsmażam udka z każdej strony.
W brytfance układam pokrojoną w ósemki cebulę, na to kładę kacze udka i obkładam całość plastrami imbiru i pomarańczy. Wlewam do brytfanki z mięsem pozostałą marynatę.
Przykrywam i wstawiam do nagrzanego do 200 st.C piekarnika i po 10 minutach zmniejszam temperaturę do 180st.C Piekę 1,5 godziny aż mięso będzie miękkie. Na ostatnie 30 minut odkrywam pokrywkę aby skórka się przyrumieniła.
korzenna konfitura z żurawiny
Wszystkie składniki umieszczam w rondelku i gotuję pod przykryciem ok 45 minut na wolnym ogniu. Jeśli konfitura jest zbyt rzadka odkrywam rondel i odparowuję nadmiar płynu, jeśli jest zbyt gęsta, dolewam soku pomarańczowego, wina lub ostatecznie wody :)