120mlAquafaby (zalewy z puszki ciecierzycy lub wody z gotowania ciecierzycy)
1łyżkacukruksylitolu, lub innego dowolnego słodzidła
1łyżkasuszonych sproszkowanych porzeczek lub malin
Wykonanie
W kąpieli wodnej rozpuszczam posiekaną na mniejsze kawałki gorzką czekoladę z mlekiem kokosowym. W kapieli wodnej, czyli miskę z czekoladą i mlekiem nakładam na garnek, do którego wlałam szklankę wrzątku, tak, by dno miski nie dotykało bezpośrednio wody. Pod garnkiem włączam minimalny ogień. Zawartość miski mieszam ciągle, aż czekolada się rozpuści. Odstawiam do wystygnęcia.
Aquafabę wlewam do miski i ubijam. Najpierw na małych obrotach i stopniowo je zwiększam. Ubijam, aż piana będzie sztywna.
Ubijając dalej dodaję bardzo powoli, dodaję po 1 łyżeczce cukru
Do ubitej aquafaby dodaję chłodną, ale dalej płynną czekoladę i delikatnie mieszam.
Masę wlewam do słoiczków lub szklanek i chłodzę w lodówce.
Przed podaniem posypuję przez sito proszkiem porzeczkowym lub malinowym i dekoruję suszonymi lub świeżymi malinami.