Go Back
Drukuj
Recipe Image
–
+
servings
Smaller
Normal
Larger
Wydrukuj przepis
Truskawkowa galaretka z pianką
Czas przygotowania
15
min.
mins
Czas całkowity
1
godz.
hr
15
min.
mins
Kategoria:
Dania bezglutenowe, Wegańskie
Porcje:
4
osoby
Calories:
Autor:
Karolina Nicpoń
Składniki
0,5
szklanka
Aquafaby (zalewy z puszki ciecierzycy lub wody z gotowania ciecierzycy)
1
szt.
truskawkowa galaretka
bez cukru
0,5
l
gorącej wody
3
płaskie łyżki
cukru kokosowego, ksylitolu lub innego słodzidła
zmielonych na puder
Wykonanie
Galaretkę rozpuszczam w gorącej wodzie razem z łyżką cukru kokosowego, lub ksylitolu. Odstawiam do wystudzenia
Aquafabę ubijam aż postanie gęsta piana i dosypuję 2 łyżki ksylitolu lub innego cukru.
Do ubitej aquafaby wlewam wystudzoną, ale jeszcze całkiem płynną galaretkę cieńkim strumieniem i miksuję dalej na najsłabszych obrotach.
Przelewam do pucharków i wkładam do lodówki
Po pół godzinie truskawkowe galaretki z pianką powinny być już stężone i gotowe do pałaszowania :D Smacznego!