1puszka śmietanki kokosowej ( pełnotłustej)Może być mleko kokosowe - twarda część z 2 puszek
3/4szklanki soku z cytrynyu mnie tyle wyszło z dwóch cytryn
1łyżkaotartej skórki z cytrynynajlepiej eko
1/3szklankipłynnego słodzidłasyropu klonowego, ryżowego lub miodu
1płaska łyżeczkaagaru
szczypta kurkumydla koloru ;)
Wykonanie
Ciasto kruche
Wszystkie składniki na ciasto kruche wkładam do malaksera i miksuję aż utworzy się zwarta kula ciasta.
Kulę kruchego ciasta owijam folią spożywczą i wkładam do lodówki na ok 20-30 minut
Kruche ciasto wyjmuję z lodówki. Wałkuję między dwoma arkuszami papieru do pieczenia.
Delikatnie przekładam ciasto odrywając papier na wysmarowaną margaryną formę. Przyciskam ciasto do formy, nakłuwam widelcem na całej powierzchni. Wstawiam do nagrzanego piekarnika na 20 minut w 180st.C
Wyjmuję i pozostawiam do wystudzenia.
Masa cytrynowa
Śmietankę kokosową rozgrzewam na wolnym ogniu do rozpuszczenia. Dodaję agar, słodzidło i mieszam. Doprowadzam do wrzenia. Zdejmuję z ognia.
Z cytryny wyciskam sok, dodaję otartą skórkę i kurkumę. Mieszam.
Do gorącej mieszaniny dodaję sok z cytryny ze skórką i kurkumą. Mieszam.
Na upieczony spód tarty wylewam masę cytrynową. Wstawiam do lodówki na kilka godzin. Dekoruję kiedy masa stężeje. Można udekorować świeżymi owocami, roztopioną czekoladą lub ubitą ze słodzidłem śmietanką kokosową dla kontrastu z lekko kwaskowatą masą :)