Kategoria: Śniadania i kolacje, Wegańskie, Wegetariańskie
Porcje: 2osoby
Calories:
Autor: Karolina Nicpoń
Składniki
6łyżekAquafaby (zalewy z puszki ciecierzycy lub wody z gotowania ciecierzycy)
1łyżeczka octu jabłkowego
2łyżkicukru
0,5szklankimąki orkiszowej jasnej
0,5łyżeczkisody oczyszczonej
szczypta soli
0,5szklankimleka roślinnegou mnie migdałowe*
2łyżkioleju kokosowego
szczyptakurkumyopcjonalnie, dla lepszego koloru
Wykonanie
Rozgrzewam piekarnik do 200 st.C z patelnią żeliwną lub naczyniami do zapiekania w środku. Ja użyłam dwóch mniejszych naczyń do zapiekania. Czekam, aż będą dobrze nagrzane, dopiero wtedy zabieram się za robienie ciasta. Wymieszane ciasto trzeba od razu wlewać na gorące naczynia.
Aquafabę wlewam do suchej miski, dodaję ocet jabłkowy lub sok z cytryny i ubijam na sztywną pianę. Powoli wsypuję cukier i miksuję dalej chwilę.
Do drugiej miski wsypuję pozostałe suche składniki , mieszam.
Wlewam mleko roślinne i miksuję, by nie było grudek.
Do ubitej aquafaby wlewam powoli mieszankę naleśnikową i na małych obrotach miksera mieszam do połączenia składników.
Nagrzane naczynia wyjmuję z piekarnika. Obficie smaruję olejem kokosowym spód i brzegi naczynia. Wlewam masę naleśnikową i od razu wstawiam do piekarnika.
Piekę naleśnik ok 15-20 minut, aż zacznie się rumienić.
Wyjmuję i na środku układam ulubione owoce, posypuję cukrem pudrem lub polewam syropem roślinnym.
Smacznego!
Notes
*jak zrobić domowe mleko migdałowe przeczytasz tutaj