Zupa krem z pieczonych szparagów i czosnku
Wydrukuj przepis

Zupa krem z pieczonych szparagów i czosnku

Czas przygotowania10 mins
Czas gotowania40 mins
Czas całkowity50 mins
Kategoria: Wegańskie, Wegetariańskie, Zupy
Keyword: szparagi, zupa krem, zupa ze szparagów
Porcje: 2 porcje
Autor: Karolina Nicpoń

Składniki

  • 1 pęczek szparagów zielonych
  • 1 główka czosnku
  • 1-1,5 l bulionu warzywnego ugotowanego z dodatkiem zdrewniałych końcówek szparagów
  • 2 łyżki oliwy
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie

  • Szparagi myję, odcinam zdrewniałe końce. Końcówki szparagów dodaję do gotującego się bulionu. Główkę czosnku w łupince kroję na pół. Polewam odrobiną oliwy, posypuję szczyptą soli i świeżo mielonego pieprzu. Kładę na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, przykrywam folią aluminiową i piekę w nagrzanym piekarniku 40 minut
  • Szparagi polewam łyżką oliwy, posypuję szczyptą soli i pieprzu i po 20 minutach pieczenia czosnku wkładam szparagi obok czosnku na blaszkę i piekę całość pozostałe 20 minut. (szparagi bez przykrycia)
  • Kiedy warzywa są upieczone, wkładam szparagi i wydłubane upieczone ząbki czosnku do garnka, Zalewam odcedzonym bulionem i miksuję na gładki krem.
  • Ugotowane końcówki szparagów miksuję i przecieram przez sitko do zupy (nie jest to konieczne, jeśli chcecie, możecie te końcówki wyrzucić)
  • Doprawiam zupę sporą ilością mielonego pieprzu i soli.
  • Smacznego!