Wegańskie masło z aquafaby
Wydrukuj przepis
5 from 1 vote

Wegańskie masło z aquafaby prosty przepis

Czas przygotowania10 mins
Czas całkowity2 hrs 10 mins
Kategoria: Śniadania i kolacje, Wegańskie
Keyword: Aquafaba
Porcje: 80 gram masła
Autor: Karolina Nicpoń

Składniki

  • 3 łyżki Aquafaby (zalewy z puszki ciecierzycy lub wody z gotowania ciecierzycy) schłodzonej w lodówce
  • 70 g oleju kokosowego nieco ponad 1/3 szklanki
  • 20 ml oleju rzepakowego najlepiej tłoczonego na zimno (schłodzonego w lodówce)
  • 0,5 łyżeczki octu jabłkowego
  • ok. 1/4 łyżeczki soli

Wykonanie

  • Olej kokosowy delikatnie podgrzewam, by doprowadzić go do płynnej konsystencji. Wlewam do niego olej rzepakowy i mieszam. Odstawiam do wystudzenia do temperatury pokojowej.
  • Aquafabę wlewam do wysokiego, wąskiego naczynia (może być słoik lub pojemnik dedykowany do blendera) Dodaję ocet i sól. Blenderem ręcznym miksuję ok 1 minuty. Cienkim strumieniem wlewam oleje, ciągle miksując. Jeśli w tym momencie nie gęstnieje, można włożyć naczynie do miski z bardzo zimną wodą. Ubijać aż się połączy i powstanie konsystencja majonezu.
  • Masło przekładam do naczynia i niczym nie przykrywając, wstawiam na minimum 2 godziny do lodówki. Kiedy się schłodzi, można już przykryć pokrywką lub folią.
  • Przed użyciem wyjąć masło z lodówki na ok 15 minut, by łatwo się rozprowadzało. Smacznego!

Notes

Olej rzepakowy zimnotłoczony ma maślany posmak i ładny, żółty kolor, dlatego nie zalecam go zamieniać na inny. Jeśli jednak użyjesz jaśniejszego kolorem oleju, dodaj szczyptę kurkumy do Aquafaby.