1/2szklanki(60g ) mąki z sorgolub gryczana jasna, owsiana
1/3szklanki(60g) mąki ryżowej białej
1/4szklanki(40g) skrobi ziemniaczanej
1łyżkałupin babki jajowatej
1szklankaciepłej wody
15gdrożdży świeżychlub 6 g suszonych
1/2łyżeczkicukru
1/2łyżeczkisoli
1łyżeczkaoliwy z oliwek
Dodatki
1/4szklankipassaty pomidorowej
1łyżkaoregano
szczyptasoli
2sztpieczarki
kilkaplastrówsalami
5pomidorków koktajlowych
kilkaoliwek czarnych
kawałekpapryki
świeżabazylia
wegańskiser do pizzyopcjonalnie
Wykonanie
Do miseczki kruszę drożdże, dodaję cukier, 1/4 szklanki wody (odlewam z ilości podanej w składnikach) i łyżkę mąki sorgo. Mieszam i odstawiam w ciepłe miejsce na ok 15 minut.
Jeśli używam drożdży suchych pomijam ten krok.
Do dużej miski wsypuję wszystkie mąki, łupiny babki jajowatej i sól. Dodaję oliwę, zaczyn, oraz połowę pozostałej wody. Mieszam łyżką. Powoli dolewam po łyżce wody dalej mieszając.Ciasto z czasem chłonie wodę i mocno gęstnieje. Powinno być gęste, ale nie da się wyrabiać ręką. Możliwe, że nie trochę wody z podanej ilości wam zostanie.
Ciasto przykrywam i odstawiam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość.
Nagrzewam piekarniik do 240 st. C
Wyrośnięte ciasto przekładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i dłońmi posmarowanymi oliwą, rozpłaszczam je na kształt pizzy na grubość ok 1 cm.
Przygotowuje szybki sos: W miseczce mieszam passatę, sól i oregano.
Pizzę smaruję sosem i układam dodatki: U mnie ser jeśli używam, salami, pieczarki, paprykę i oliwki.
Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 240 st. C i piekę ok 10-12 minut.