½szklankiAquafaby (zalewy z puszki ciecierzycy lub wody z gotowania ciecierzycy)
½szklankicukru pudrulub erytrolu/ksylitolu zmielonego na puder
1łyżeczkaoctu jabłkowego
1łyżkaskrobi ziemniaczanej
1puszkamleka kokosowegoja używam Freshona - tego wystarczy 1 puszka. Natomiast z innych firm, może być konieczny zakup 2 puszek.
1łyżeczkaekstraktu waniliowego
30dkgowoców - np. truskawek
Wykonanie
Aquafabę przelewamy do suchej miski. Ubijamy na sztywną pianę.
Ciągle ubijając, dodajemy po 1 łyżeczce cukru, aż wykorzystamy całe 1/2 szklanki. Cukier dodajemy bardzo powoli i po każdej łyżeczce minutę ubijamy, zanim dodamy kolejną.
Do ubitej, gładkiej i lśniącej piany dodajemy ocet. Miksujemy jeszcze chwilę
Następnie dodajemy skrobię i delikatnie mieszamy na najniższych obrotach miksera.
Pianę przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i rozprowadzamy na grubość ok. 2 cm. Z części można zrobić małe beziki.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 100 stopni.
Bezę suszymy ok 75 minut. Po tym czasie małe beziki można delikatnie wyjąć, a dużą bezę jeszcze zostawić na ok 15 minut zwiększając temp do 120 st.C.
Bezę po wystudzeniu kruszymy na kawałki i przechowujemy w puszce zamykanej lub strunowym worku.
Z mocno schłodzonego mleka kokosowego wyjmujemy samą śmietankę i ubijamy z dodatkiem ekstraktu waniliowego oraz ok. łyżeczki cukru.
Truskawki myjemy, usuwamy szypułki i kroimy na mniejsze kawałki.
Do szklanek wkładamy warstwę truskawek, śmietanki, pokruszone bezy i znów truskawki, śmietanka i bezy. Nie musi być równo i idealnie. W końcu to Eton mess - czyli bałagan ;) Dekorujemy truskawkami i listkami mięty.