Bezglutenowe i wegańskie pyszne placuszki na śniadanie
Czas przygotowania30 min.mins
Czas całkowity30 min.mins
Kategoria: Dania bezglutenowe, Śniadania i kolacje
Keyword: Placuszki
Calories: 122kcal
Autor: Karolina Nicpoń
Składniki
2garścieliści jarmużu
½kalarepy
1ząbekczosnku
1szklankamąki z ciecierzycy
½szklankimąki ryżowej
1łyżkaskrobi ziemniaczanej
½łyżeczkisody oczyszczonej
½łyżeczkisoli
1łyżeczkasoku z cytryny
1łyżka oleju
1szklankawody
pieprz do smaku
olej do smażenia
Wykonanie
Do misy malaksera wkładam jarmuż i rozdrabniam dość drobno.
Kalarepkę obieram i trę na dużych oczkach tarki. Oprószam szczyptą soli i odkładam na sitko. Po kilku minutach odciskam z nadmiaru soku.
Dodaję do rozdrobnionego jarmużu kalarepę, przeciśnięty ząbek czosnku i resztę składników. Mieszam łyżką.
Na patelni rozgrzewam niewielką ilość oleju. Nakładam po łyżce ciasta, lekko spłaszczam łyżką i smażę do zarumienienia. Delikatnie przewracam i smażę z drugiej strony.
Podaję z jogurtem lub sosem czosnkowym z wegańskiego majonezu.