Mąki, cukier, sól, drożdże i łupiny babki jajowatej oraz proszek do pieczenia mieszam w misce.
Dodaję olej i połowę porcji wody/mleka roślinnego.
Mieszam łyżką ciasto. Z biegiem czasu ciasto gęstnieje, dolewam po trochę resztę wody, obserwując konsystencję. Powinna być zwarta, odchodzić od miski ale być jeszcze wilgotna i lepka.
Miskę z ciastem przykrywam ściereczką i odstawiam na ok. 30 minut w ciepłe miejsce.
Po tym czasie ciasto przekładam na oprószony mąką jaglaną lub ryżową blat. Formułuję wałeczek. Dzielę go na ok. 6 części.
Jagody mieszam z łyżką mąki i cukru.
Z ciasta formułuję kulę, którą następnie rozpłaszczam i na środek nakładam po łyżce jagód.
Zlepiam jak pieroga i formuję bułeczkę. Układam jagodzianki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zlepionym brzegiem na dół.
Przykrywam ściereczką i odstawiam do podrośnięcia na około godzinę w ciepłe miejsce bez przeciągów.
W tym czasie rozgrzewam piekarnik do 180 °C.
Wyrośnięte bułeczki smaruję mlekiem roślinnym o temperaturze pokojowej.
Wstawiam do nagrzanego piekarnika i piekę w termoobiegu ok 20 minut,