125mlkonfitury porzeczkowej lub z innych kwaśnych owoców
1szklankawody z sokiem z cytryny do nasączenia
truskawki i inne owoce do udekorowania
Wykonanie
Z podanych składników pieczemy 2 biszkopty o śr. 25 cm, które podzielimy na pół. Możesz użyć mniejszej blaszki i upiec jeden do podziału na 3 placki.Jeśli masz dwie blachy i możesz je równocześnie upiec, to możesz przygotować od razu całe ciasto, a jeśli będziesz piec oddzielnie, musisz podzielić składniki na pół i upiec dwa biszkopty z 5 jaj, czyli tak jak poniżej:
Piekarnik rozgrzewam do 170 °C
Z 5 jajek oddzielam białka od żółtek. Białka ubijam na sztywną pianę. Dodaję małymi porcjami ¾ szklanki cukru, po każdej porcji ubijam chwilę, by dać mu szansę się rozpuścić.
Kiedy cały cukier jest już wymieszany, dodaję po jednym żółtku i ubijam dalej.
Do masy jajecznej wsypuję przesiane mąki (¼ ziemniaczanej i ¾ pszennej) i delikatnie mieszam.
Przelewam masę do formy wyłożonej na spodzie papierem do pieczenia (boki zostawiamy i niczym nie smarujemy)
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 40 minut do momentu, kiedy patyczek włożony w ciasto pozostanie suchy. Wyjęty z piekarnika upuszczam w blaszce z wysokości ok 40 cm na podłogę (wtedy biszkopt nie opadnie).Odstawiamy do wystudzenia. Analogicznie przygotowuję drugo biszkopt.Wystudzone biszkopty wyjmuję z formy i układam do góry "nogami" na blacie.
Masa budyniowa
Z podanej ilości mleka roślinnego odlewam szklankę. Resztę przelewam do garnka i podgrzewam. W odlanej części rozpuszczam budynie i dodaję cukier. Mieszam.
Kiedy mleko się zagotuje, zmniejszam gaz i wlewam mieszankę budyniu i szybko mieszam, aż zgęstnieje. Odstawiam do wystudzenia.
Masło lub margarynę o temperaturze pokojowej przekładam do miski. Miksuje, aż będzie jasne i puszyste.
Powoli, małymi porcjami dodaję budyń. UWAGA: Budyń musi być dokładnie w tej samej temperaturze, co masło gdyż inaczej masa się zwarzy (będzie rzadka i nie połączy się).
Przestudzone blaty biszkoptów podziel na placki.
Układam najpierw dolny placek, nasączam wodą z cytryną i nakładam warstwę konfitury porzeczkowej. Na to nakładam warstwę kremu i przykrywam drugim plackiem biszkoptu.Znów nasączam i nakładam krem. W krem wciskam pokrojone w plasterki truskawek. Przykrywam kolejnym plackiem. Znów nasączam i nakładam krem i truskawki. Na to nakładamy ostatni placek biszkoptu, nasączam i wykańczam resztą kremu. Na górę układam owoce, polewam konfiturą i dekoruję świeżymi listkami mięty.Jeśli konfitura jest zbyt sztywna, można ją trochę podgrzać i upłynnić.