Go Back
Drukuj
Recipe Image
Notes
–
+
servings
Smaller
Normal
Larger
Wydrukuj przepis
5
from 1 vote
Tort bezglutenowy i wegański
Pyszny i bardzo prosty tort dla alergika
Kategoria:
Desery
Porcje:
1
tort o średnicy ok 20 cm.
Calories:
Autor:
Karolina Nicpoń
Składniki
2½
szklanki
mąki kasztanowej
1
szklanka
mąki z sorgo
2
łyżki
mąki kokosowej
1
łyżeczka
sody oczyszczonej
¼
szklanki
cukru kokosowego, erytrolu, cukru lub innego słodzika
2
łyżeczki
łupin babki jajowatej
można zamienić na mielone siemię lniane
1
szczypta
soli
¼
szklanka
oleju
1
łyżeczka
octu jabłkowego
2-2½
szklanki
wody lub mleka roślinnego
Krem do tortu
2
puszki
mleka kokosowego
np. Vitasia z Lidla (zawiera dużo gęstej śmietanki)
2
łyżeczki
cukru
lub innego słodzika
250
g
truskawek
1
opakowanie
śmietanfix
bezglutenowy
Wykonanie
Mąki przesiewam przez sito. Dodaję sól, sodę, cukier, łuski babki jajowatej i mieszam.
Dodaję olej i mleko. Mieszam do połączenia składników. Dodaję ocet i mieszam dalej.
Ciasto wlewam do dwóch foremek o średnicy 20 cm. wyłożonych na dnie papierem do pieczenia.
Wstawiam do nagrzanego do 180 °C piekarnika na ok. 30 minut.
W czasie studzenia blatów, zabieram się za krem.
Krem truskawkowy
4 truskawki miksuję na gładko. Odstawiam na bok.
Z puszek mleka kokosowego wyjmuję tylko stałą część. Ubijam z cukrem, aż masa stanie się trochę bardziej puszysta i pozbawiona grudek.
Połowę masy przekładam do innej miski i chowam do lodówki.
Do pozostałej masy dodaję 2/3 musu z truskawek. Mieszam. Dodaję śmietanfix i miksuję do połączenia i zgęstnienia masy.
Składanie tortu
Pierwszy blat układam na tortownicy. Pozostałą część musu truskawkowego rozrzedzam ¼ szklanki wody. Nasączam tym blat.
Nakładam truskawkowy krem i przykrywam drugim blatem.
Na górę i boki nakładam krem kokosowy.
Zdobię świeżymi truskawkami, borówkami i prażonymi płatkami kokosowymi.
Tort wstawiam do lodówki na co najmniej 2 godziny.
Smacznego!
Video
Notes
https://youtu.be/jaE1PUtQHbs