Świeże drożdże rozpuszczam w połowie porcji ciepłej wody. Dodaję łyżeczkę cukru i łyżkę mąki. Mieszam i odstawiam na 15 minut. Jeśli używam suchych drożdży nie robię rozczynu.
Mąkę wsypuję do miski. Dodaję oliwę, rozczyn, resztę wody i sól (jeśli używam suchych drożdży dodaje je teraz do reszty składników) Wyrabiam na stolnicy ok 5 minut, aż ciasto będzie gładkie. Ewentualnie podsypuję mąką, lub dodaję odrobinę wody. W zależności jak chłonna jest mąka. Ciasto powinno być miękkie.
Ciasto wkladam do miski i przykrywam folią aluminiową, którą nakłuwam wykałaczką w kilku miejscach. Można przykryć ściereczką. Odstawiam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Zazwyczaj ustawiam piekarnik na 50ºC i po 20 minutach ciasto jest gotowe.
Wyjmuję z miski i wyrabiam chwilę. Rozwałkowuję cienko. Czasem placek biorę do rąk i rozciągam rękami prawie jak prawdziwy pizzerman...wiem, wiem, prawie robi różnicę ;)
Ciasto smaruję sosem pomidorowym, sypię mozzarellą i układam inne składniki według gustu i preferencji głodnej rodzinki . Wstawiam do piekarnika nagrzanego na max temperaturę. W moim piekarniku to 280ºC. Pizza piecze się ok 7-10 minut