Pierogi z mięsem - czyli jak wykorzystać mięso z rosołu
Czas przygotowania40 min.mins
Czas gotowania15 min.mins
Czas całkowity55 min.mins
Kategoria: Dania główne
Kuchnia: Kuchnia polska
Porcje: 40sztuk
Calories:
Autor: Karolina Nicpoń
Składniki
ciasto na pierogi
500gmąki
3łyżkioleju
250mlgorącej wody
1/2łyżeczkisoli
farsz z mięsa
600-800gmięsa ugotowanegowołowe i drobiowe
1dużacebula
1 płaskałyżeczkasoli
1/2łyżeczkipieprzu
Wykonanie
ciasto na pierogi
Składniki ciasta wyrabiam uważając żeby się nie poparzyć, najpierw łyżką później ręką, aż będzie gładkie i elastyczne, ale miękkie. Najlepiej na początku dodać trochę mniej mąki i dosypać w razie potrzeby. Wyrobione ciasto nie zbyt łatwo przyjmuje więcej wody, więc łatwiej będzie dosypać mąki w razie czego.
Ciasto rozwałkowuję na cienki placek i wykrawam kółka szklanką.
Na każde kółko kładę łyżeczkę farszu, brzegi ciasta lekko zwilżam wodą i sklejam
Odkładam na stolnicę lub blat posypany mąką.
Pierogi wrzucam partiami do osolonego wrzątku. Gotuję 2-3 minuty od wypłynięcia.
farsz mięsny do pierogów
Mięso mielę bardzo drobno, lub przepuszczam przez maszynkę do mięsa.
Cebulę kroję w kosteczkę i podsmażam na łyżce oleju. Dodaję do mięsa. Przyprawiam. Farsz powinien być dość mocno pieprzny.
Jeśli farsz jest za suchy, a zwykle tak jest, dodaję kilka łyżek rosołu lub w ostateczności wody. Mięso musi się kleić a nie rozsypywać.