listki z kilku gałązek tymiankulub łyżka suszonego
Golonka z indyka pieczona
4golonka z indyka(podudzia)
1cebula
1szklankawody
Wykonanie
Składniki marynaty mieszam ze sobą. Marynatą smaruję indyka wcierając ją w mięso. Przykrywam i odkładam mięso do lodówki na kilka godzin co najmniej, a najlepiej na całą noc.
Cebulę kroję w kostkę. Na patelni podsmażam golonka z indyka na dość dużym ogniu z każdej strony, jeśli jest mało oliwy dolewam odrobinę na patelnię Przekładam mięso do brytfanki.
Na pozostałym po smażeniu tłuszczu szklę cebulę, skrobiąc resztki ze smażenia mięsa, tak by cały smak razem z cebulą zawędrował do brytfanki.
Podlewam smażącą się cebulę resztkami marynaty i szklanką wody. Całość przelewam do brytfanki z mięsem.
Przykrywam i piekę w 180st.C przez ok 2,5 godziny, aż mięso będzie miękkie.
Trzeba liczyć tak ponad 1 godzinę na każdy 1 kg mięsa.
Na ostatnie pół godziny odkrywam pokrywkę, aby mięso się przyrumieniło
Notes
Sos pozostały na dnie po pieczeniu można zagęścić 1 łyżką mąki wymieszaną z ok. 1/4 szklanki wody. Stawiam brytfankę na gazie. Wlewam mąkę z wodą, mieszam i doprowadzam do wrzenia, zdejmuję z ognia i podaję do mięsa.Smacznego!