Składniki na kruche ciasto szybko zagniatam, formułuję kulę owijam folią i wkładam do lodówki na ok 40 minut.
Po tym czasie rozwałkowuję przekładam na dużą prostokątną blaszkę i podpiekam w piekarniku nagrzanym do 180st.C przez ok 10-15 minut do lekkiego zarumienienia
W garnku podgrzewam mleko aż się zagotuje. Dosypuję mielony mak i gotuję kilka minut ciągle mieszając. Zdejmuję z ognia. Dodaję cukier, kaszę mannę lub bułkę tartą, aromat, prażone jabłka. Mieszam. odstawiam do przestudzenia.
Ubijam białka na sztywną pianę z odrobiną soli. Delikatnie mieszam z makiem. Zabieram się za masę serową.
Masło ucieram z cukrem i żółtkami na puszystą masę. Dodaję małymi porcjami ser. Z białek ubijam pianę ze szczyptą soli. Delikatnie mieszam z masą serową
Na spód wykładam masę makową, na to ser i wkładam do piekarnika nagrzanego do 180st.C na ok 60 minut.
Gdyby wierzch za szybko się rumienił przykrywam folią aluminiową.
Najlepiej kroić dopiero schłodzony seromak na drugi dzień :) Choć ja rzadko się stosuję do tego zalecenia ;)
Smacznego :)