Go Back
Drukuj
Recipe Image
Notes
–
+
servings
Smaller
Normal
Larger
Wydrukuj przepis
Najprostszy przepis na szparagi zielone czyli szparagi zapiekane z jajkiem
Czas przygotowania
5
min.
mins
Czas gotowania
15
min.
mins
Czas całkowity
20
min.
mins
Kategoria:
Dania bezglutenowe, Śniadania i kolacje, Wegetariańskie
Porcje:
2
osoby
Calories:
Autor:
Karolina Nicpoń
Składniki
1
pęczek
zielonych szparagów
3
jajka
1
łyżka
masła, lub oliwy
szczypta
soli
szczypta
pieprzu
Wykonanie
Szparagi myję, osuszam. Odłamuję zdrewniałe końce. Nagrzewam piekarnik do 180 st.C
Wkładam do naczynia żaroodpornego, posypuję solą i układam kawałeczki masła na górę.
Wstawiam do piekarnika na 7 minut, po tym czasie mieszam i wstawiam jeszcze na 3 minuty.
Wyjmuję na chwilę z piekarnika i wlewam powoli 3 jajka. Wstawiam ponownie na ok 3-5 minut, aż białka się zetną, a żółtka pozostaną płynne.
Wyjmuję posypuję lekko jeszcze solą i pieprzem jajka. Szparagi podaję z pieczywem lub bez dodatków :) Smacznego!
Notes
Przepis na tak przygotowane szparagi znalazłam kiedyś na stronie
mniammniam.com