125gmargaryny bezmlecznejlub masła jeśli dozwolone
50gcukru pudruja użyłam 30 g zmielonego na puder ksylitolu
3łyżkiAquafaby (zalewy z puszki ciecierzycy lub wody z gotowania ciecierzycy)lub jedno żółtko jeśli dozwolone
170gmąki gryczanej jasnejlub jaglanej
40gskrobii ziemniaczanej
60gtartych lub mielonych migdałów
1/2łyżeczkiproszku do pieczenia
szczyptasoli
dżem lub konfituraja użyła porzeczkowego dżemu z jabłkiem i sokiem z pomarańczy
Wykonanie
Piekarnik rozgrzewam do 180st.C.
Masło ucieram z ksylitolem, dodaję aquafabę i ucieram dalej.
Mąki mieszam z solą i proszkiem do pieczenia.
Wsypuję mieszankę mąk do masy i ucieram.
Z łyżeczki masy formułuję kulkę, spłaszczam w dłoni robiąc w środku dołek na dżem. Układam ciastka na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Nakładam pół łyżeczki dżemu na każde ciasteczko i wkładam do piekarnika na 15 minut.