Zapiekanka ziemniaczana z beszamelem (bez glutenu i mleka)
Czas przygotowania20mins
Czas gotowania30mins
Czas całkowity50mins
Kategoria: Dania bezglutenowe, Main Dish
Kuchnia: Kuchnia polska
Porcje: 4osoby
Calories:
Autor: Karolina Nicpoń
Składniki
1-1,2kgziemniaków
200gmięsa z piersi indyka lub kurczaka
1łyżeczkaziół prowansalskich
1cebula
1ząbekczosnku
1mały brokuł
1papryka czerwona
1/2puszkikukurydzy
sos beszamelowy bez glutenu i mleka
2łyżkimargaryny bezmlecznejlub oleju kokosowego
2łyżki mąki ryżowej
1szklanka mleka roślinnego
szczyptamielonej gałki muszkatołowej
świeżo mielony pieprz
sól
Wykonanie
Ziemniaki obieram, myję i kroję w plastry o grubości ok 1 cm. Zalewam wrzątkiem, solę i gotuję 10 minut
Brokuł oczyszczam, myję i dzielę na małe różyczki. Wrzucam do osolonego wrzątku i gotuję 3 minuty
Cebulę kroję w piórka, czosnek siekam drobno. Paprykę kroję w kostkę.
Mięso kroję w kostkę, posypuję solą, pieprzem i łyżeczką ziół prowansalskich.
Na patelni z łyżką oleju podsmażam cebulę, aż się zeszkli. Dodaję mięso i smażę, do momentu, aż się zetnie. Dodaję czosnek i smażę jeszcze chwilę.
Ziemniaki i brokuł odcedzam. Naczynie żaroodporne smaruję olejem. Układam warstwę ziemniaków. Na to wsypuję mięso z cebulą i czosnkiem, paprykę. Wlewam połowę sosu beszamelowego i układam różyczki brokuła. Posypuję kukurydzą. Na górę kładę pozostałe ziemniaki i polewam resztą sosu. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 st. C bez przykrycia. Piekę ok 30 minut.
sos beszamelowy bez glutenu i mleka
W rondelku rozpuszczam margarynę bez mleka, wsypuję mąkę ryżową i smażę chwilę ciągle mieszając ( nie może się przypalić). Wlewam szklankę mleka i mieszam aż zgęstnieje. Doprawiam solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Gotuję jeszcze z 2 minuty i wyłączam gaz.