Zupa krem z papryki i soczewicy czerwonej z pieczonym kalafiorem
Kategoria: Zupy
Keyword: zupa krem
Porcje: 4osoby
Calories:
Autor: Karolina Nicpoń
Składniki
3czerwone papryki
1małykalafior
5łyżekoleju
2białecebule
1ząbekczosnku
1litrwywaru warzywnegolub wody
200gramczerwonej soczewicy
1puszkamleka kokosowego500ml
4łyżki masła orzechowego
5łyżekjasnego sosu sojowego
1limonka
1łyżka nasion kolendry
sól do smaku
Wykonanie
Papryki opalam nad ogniem lub wkładam do maksymalnie rozgrzanego piekarnika z funkcją grill tuż pod rusztem. Obracam je co kilka minut aż skórka będzie spalona a papryka miękka. Ja to robiłam nad palnikiem w kuchence gazowej.
Gorące papryki przekładam do miski i szczelnie przykrywam pokrywką lub folią spożywczą. Po 20 minutach obieram papryki ze spalonej skórki i usuwam pestki. Połowę jednej papryki kroję w cienkie paseczki, resztę zostawiam.
Różyczki kalafiora obtaczam w 3 łyżkach oleju, lekko solę i wkładam do nagrzanego do 230st.C piekarnika na ok 15-20 minut aż się zarumienią. Wyjmuje z piekarnika i odstawiam w cieple miejsce.
Posiekaną cebulę i czosnek przesmażam na złoty kolor na oleju. Dodaję rozgniecione nasiona kolendry i chwilę smażę razem. Dodaję wywar warzywny lub wodę i soczewicę. Gotuję do miękkości soczewicy. Całość przekładam do blendera razem z papryką, mlekiem kokosowym, sosem sojowym i masłem orzechowym. Blenduję na gładki krem.
Zupę ponownie podgrzewam i doprawiam sokiem z limonki i solą.
Wlewam porcję do misek, układam różyczki kalafiora i paski papryki. Można udekorować świeżą kolendrą lub pietruszką. Skrapiamy dobrej jakości olejem.